Край с пушенето на обществени места и в офиса 19.04 | 13:47

Бизнесът предупреждава, че ще последват загуби за държавната хазна

От Ивелина Георгиева

Промяна в политиката на държавата относно въвеждането на пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места няма да има. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на дискусия относно решението на правителството за въвеждането на пълната забрана на тютюнопушенето от 1 юни тази година.

Тя бе категорична, че позицията, която е заявило правителството, ще бъде отстоявана до край. Атанасова призова да се обединят всички пушачи и да не пушат на обществени места, за да се даде възможност на непушачите да посещават наравно с тях заведенията.

"В момента няма спор дали забраната ще стане факт или не. Аз ще отстоявам позицията си до край", каза тя. "Има някои допълнения, които трябва да бъдат въведени в този законопроект, тъй като е изпусната клаузата за забрана за тютюнопушене на работното място".

"Това ще бъде направено и със сигурност на работното място ще бъде забранено да се пуши", потвърди здравният министър. "За мене е важно, че правителството е застанало зад този законопроект и аз като министър, отчитайки всички негативи на тютюнопушенето, го подкрепям", добави тя.

Предстои прецизиране на текстовете между първо и второ четене, защото има несъвършенства и са отпаднали някои от текстовете, които гарантират забрана на работните места. Това е пропуск на вносителите и ще бъде корегиран, защото логиката на законопроекта е да се забрани пушенето в закрити обществени помещения и още повече на работното място.

Затова между първо и второ четене в Закона за здравето ще бъде приета забрана за пушенето в офисите, обеща здравният министър Десислава Атанасова. По думите на министъра липсата им се дължи на технически пропуск. Ограничения за външните пространства на заведенията няма да важат.

Според бизнеса забраната за тютюнопушене ще доведе до финансови загуби за държавата.

228 млн. лв. по-малко е ще постъпват в държавната хазна след въвеждането й, посочи Атанас Димитров, председател на Браншовата камара на ресторантьорите. Той потвърди, че 2 млн. лв. по-малко месечно ще постъпват в НАП и 12 млн. лв. по-малко данък печалба, защото след въвеждането на законопроекта, около 10% от ресторантите и питейните заведения ще фалират.

Това ще доведе и до съкращения на 18 хил. души, заети в бранша, допълни той. Статистиката е направена вследствие на отчитания 20-процентов спад на потреблението в туризма за европейските държави, въвели забраната.

"У нас ще се въведат мерки, които в другите държави вече са отпаднали", коментира Димитров. Той даде пример с държави като Гърция и Чехия, в които забраната не се спазва. В Австрия вече се е върнал стария принцип на разделение на заведенията в отделни сектори – пушачи и непушачи.

Ресторантьорът отправи критика към правителството, че въвежда нещо, за което не плаща държавата, а плаща бизнесът. Той заяви, че споделя каузата за забрана, защото самият той е непушач, но припомни, че бизнесът е направил достатъчно за решението на проблема, разделяйки заведенията на места за пушачи и непушачи. Димитров припомни, че около 50 млн. евро са вложени в реконструкцията на заведенията за тази цел.

Според социолога Андрей Райчев тази забрана е изключително неправилна и погрешна. Той определи като странни и безумни финансовите аргументи, според които пушачите се разболяват, а после обществото плаща лечението им. Самият Райчев каза, че пуши по две кутии цигари на ден, а акцизът на тютюневите изделия се увеличава постоянно и тези пари отиват за държавата.

По думите му самата забрана е започнала погрешно, като се е наблегнало на твърденията, че не трябва да се пуши на работните места. В този смисъл даде за пример заведенията, които са работно място за келнерите.

"Ние държим хора да работят в заводи за черни метали и други вредни вещества", добави още той. Социологът определя забраната като репресия срещу пушачите, която ще ги затвори в гета, в които ще пушат на обособени места. "Няма цивилизация, която да не се интоксикира", заяви той. По негово мнение, човекът е животно, а не е машина и когато иска да избяга от реалността, но без да я напуска напълно, той се интоксикира като пие и пуши.

Райчев даде още един необичаен пример – с ескимосите, които намират начин да се интоксикират с мухоморки, като извличат сока от тях и го пият, защото в географските им ширини няма да как да си набавят захар.

Водещи

Най-четени