Намаляваме броя на самоубийствата с национална програма 24.04 | 15:12

Програмата ще бъде реализирана от Министерството на здравеопазването

От Елена Кирилова

Националната програма "Превенция и профилактика на самоубийствата Република България 2013 - 2018 г.” вече е готова и е качена в уебсайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, съобщават от пресцентъра на институцията.

Автори на програмата са МЗ и Националният център по обществено здраве и анализи. Документът е провокиран от факта, че всяка година 1 млн. души в света правят опит за самоубийство. Статистиката показва, че през последните десетилетия има ръст на самоубийствата и опитите за самоубийства, а възрастовата граница значително пада.

Целта на програмата е да се намали честотата на опитите за самоубийство и смъртността. Освен това ще бъде събрана статистическа информация за опитите за самоубийства и ще бъде извършено обучение за работа с хора с автодеструктивно поведение, като ще се акцентира върху различни рискови целеви групи.

В програмата е заложено изграждане и поддържане на база данни за мониторинг на самоубийствата и на опитите за самоубийство на национално и регионално ниво. Ще бъде създадена и внедрена информационна система за отчитане на задължителна регистрация на суицидните действия.

Предстои създаване на вертикални и хоризонтални структури, които ще осигуряват успешното изпълнение на програмата.

Очаква се задържане или понижение на честотата на опитите за самоубийство и суицидната смъртност с 10 на сто. Друга цел на програмата е повишаване на информираността на гражданите за начините за укрепване на психичното здраве.

Програмата ще бъде финансирана от Републиканския бюджет и Норвежкия финансов механизъм.

Водещи

Най-четени