Няма желаещи да дарят генетичен материал 13.08 | 14:15

А близо 145 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми

От Кремена Бедерева

Близо 145 хиляди двойки в България имат репродуктивни проблеми, каза във Варна председателят на фондацията "Искам бебе" Радина Велчева, която представи данни от национално представително проучване по темата.

Тя уточни, че за финансова подкрепа пред държавния фонд за асистирана репродукция кандидатстват 21 300 семейства. По думите й в страната има 26 лицензирани медицински клиники, които оказват помощ на бездетни двойки.

Средната им успеваемост е 25%. Велчева допълни, че в страната липсват достатъчно желаещи да даряват генетичен материал.

Тя отбеляза, че близо 230 жени са заявили пред фондацията желание да намерят донор на яйцеклетки, но срещат сериозен проблем с осигуряването му. Председателят на варненския клон на организацията Женя Ценовска допълни, че през септември ще внесат искане до общинския съвет в града да бъде подновен общинският фонд за асистирана репродукция.

Тя посочи, че фондацията настоява кметството да помага на двойките не за самите "ин витро" процедури, а за предварителните изследвания, които най-честно надхвърлят две хиляди лева. Ценовска съобщи още, че в Деня на Варна - 15 август, фондацията планира серия инициативи.

Планирани са благотворителен концерт и базар в Морската градина. Събраните средства ще бъдат предоставени на двойки с репродуктивни проблеми.

Водещи