По-добре безработен, отколкото с нежелание на работа 16.03 | 11:49

Работа, която не харесваме, е по-стресираща от безработицата

От Ивета Бебова

Да си безработен е стресиращо, но още по-стресиращо е да имаш работа, която не харесваш или срещу ниско заплащане. Това са изводите от ново проучване, публикувано от livescience.com.

 Изследването е установило, че когато безработните намерят работа, която не ги удовлетворява нито финансово, нито емоционално, те стават още по-нещастни, отколкото преди да започнат да работят.

Учени от Австралийския национален университет в Камбера настояват правителствата да се фокусират върху подобряване на условията на работа, работното време и възнаграждението, за да се справят успешно с безработицата.

Проучването на австралийските учени е провеждано 7 години, като е обхванало над 7000 семейства.

Хората оценяват качествата на работата си по няколко основни критерии – ниво на стреса, шансове за развитие и доколко е справедливо заплащането спрямо работата, която вършат.

Анкетираните отговорили и на въпроси за психическото си състояние – дали имат имат симптоми на депресия или стрес.

Учените установили, че тези, които работят са по-щастливи от тези, които нямат работа.

Но също така и че тези, които не харесват работата си или тя ги стресира много, са много по-нещастни от безработните.

Според проучването трябва вземат сериозни мерки, за да се подобрят условията на работата и да се премахнат основните стресиращи фактори.

Като първи такъв те посочват - работата без трудов договор, защото хората не се чувстват сигурни и не работят на максимума на възможностите си.

Друг стресиращ фактор са многото случаи, в които работещите са принудени да вземат трудни решения, например когато трябва да избират между неотложната работа в офиса и грижата за болното си дете.

Водещи

Най-четени