Първа трансплантация на спряло сърце направиха в Европа 02.04 | 12:13

Присаденият орган преди това било поставен в перфузионно устройство

От iNews.bg

Кардиолози от болницата в Папуърт (Великобритания) са провели сложна процедура по трансплантация на спряло сърце, вследствие на която пациентът е напуснал болницата още след четири дни.

Досега трансплантацията на сърце можеше да се осъществи само с използването на още биещо сърце, което автоматично създаваше множество ограничения.

Например, ако човек е загинал в автомобилна катастрофа, лекарите вече не можеха да използват сърцето му за присаждане – вместо това се налагало да се разчита само на донори, намиращи се във вегетативно състояние. Но новата методика може да увеличи с 25% броя на операциите по трансплантация на сърце.

На пациента, рискувал са стане първият, било имплантирано спряло сърце и то било "стартирано" в тялото му буквално като двигател на автомобил.

Присаденото сърце преди това било поставено в перфузионно устройство, в което през него циркулирали кръв и хранителни вещества. В продължение на 50 минути преди операцията работата на сърцето била отчитана с ултразвук, за да бъдат сигурни лекарите в неговата готовност за трансплантация.

Досега статистиката във Великобритания е била доста печална – пациентите чакали операция по присаждане на сърце до три години, но в крайна сметка по-малко от половината в списъка получавали чакания жизненоважен орган – около 13% умирали в очакване на операцията и почти 30% били отстранявани от списъка, тъй като влошаване на здравето им вече не позволявало осъществяването на операцията.

Водещи

Най-четени