Силиконът не е вечен 23.06 | 18:32

Специалистите смятат, че гръдните импланти не могат да се използват вечно

От Кремена Бедерева

Жените, които имат силиконови импланти, вероятно ще се нуждаят от допълнителна хирургическа намеса след 8 до 10 години, за да избегнат евентуални усложнения като разкъсване на обвивката им, предупредиха американските здравни служби, цитирани от "Ройтерс".

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) ще се стреми да преразгледа безопасността на силиконовите импланти, във връзка на проверка от няколко дългосрочни проучвания, които също показаха, че продуктите могат да причинят рядка форма на рак.

Агенцията заяви, че много изследвания потвърждават безопасността на имплантите и те могат да се използват безопасно, но също така могат да бъдат и ограничени, защото имплантите се оказват несъвместими за някои жени и много често се налага да бъдат премахвани.

"Ключовият момент е, че гръдните импланти не могат да се използват вечно", заявява директорът на Центъра по радиология към FDA Джеф Шурън. "Колкото по-дълго носите импланта, толкова по-вероятно е да имате усложнения след това", смята специалистът.

През 2010 г. В Щатите са направени почти 400 000 операции за уголемяване на бюста, според Американската асоциация на пластичните хирурзи. Това включва поставянето на силиконови и физиологични импланти.

70% от жените, които са се подложили на подобни манипулации и 40% от дамите, уголемяващи гърдите си, се нуждаят от втора операция в следващите от 8 до 10 години, сочи статистиката в САЩ.

Въз основа на данните, FDA съобщава, че най-честите усложнения са втвърдяване на гръдната област около импланта, разкъсвания или необходимостта от допълнителни операции.

Други местни усложнения включват бръчки около импланта, асиметрия, белези, болка и инфекция на мястото на среза. Но все пак, по-голямата част от жените се чувстват удовлетворени след операцията и се харесват повече от преди.

Водещи

Най-четени