Слюнката на прилепите в помощ на преживелите инсулт 07.09 | 10:19

Вещество в слюнката на прилепите разрежда кръвта и разтваря тромбите в мозъка на болните

От Елена Коцева

Слюнката на прилепите може да се окаже изключително важна за здравето на хората, които са преживели инсулт.

Оказва се, че не дотам обичаните и харесвани животни всъщност в слюнката си носят съединение, който може да помага на хората, пише news.ru. Това вещество разрежда кръвта и разтваря тромбите в мозъка, които предизвикват необратимото блокиране на част от мозъка и съответно тежките последствия за болния като парализа на цялото тяло или на определени функции.

Учените започнали да изследват химическия състав на слюнката на "вампирите", тъй като те разреждат кръвта на жертвите си, за да могат да я пият.

В момента на пациенти, които са преживели инсулт, се дават медикаменти за разреждане на кръвта, но терапията действа обаче, ако пациентът получи лекарството до четири часа след удара. Последните изследвания показват, че препаратите, създадени на основата на протеин от слюнката на прилепите, има абсолютно същия ефект, но имат действие до 9 часа.

Изследователите от университетската болница в Северен Стафордшир продължават експериментите си, като се надяват до три години препаратът, създаден на основата на слюнката на прилепите, да премине изпитанията и да влезе в употреба в болниците.

 

Най-четени