Включете се в търсене на прилепи с ултразвук 18.09 | 09:18

Бургазлии ще могат да участват и в творчески работилници, посветени на Европейската нощ на прилепите

От Олга Андреева

Ако никога не ви е хрумвало, че можете да се разхождате с ултразвукови детектори, за да търсите прилепи, Европейската нощ на прилепите ще ви даде точно тази възможност.

В рамките на Дните на екологията в Бургас, които стартираха вчера и ще продължат до края на месеца, на 24 септември ще бъде отбелязана и Европейската нощ на прилепите, тъй като миналата година към събитието е проявен голям интерес, посочват от Община Бургас.

Освен разходката с ултразвукови детектори за прилепи, са предвидени още образователна презентация и творчески работилници, в които посетители ще имат възможност сами да си изработят фигурки и медальони.

Мястото е Културен център "Морско казино” – Лятна сцена "Охлюва" в Морската градина, а часът – между 16:00 и 19:30 ч.

Организатори са Националният природонаучен музей на БАН, Министерството на околната среда и водите, Българското дружество за защита на птиците и Национална скаутска организация.

Странният вид и потайният начин на живот на прилепите, както и това, че се ориентират в тъмното винаги е привличало вниманието на хората. От Федерация "Зелени Балкани" разясняват някои заблуди, свързани с малките животинки:

Всъщност прилепите са полезни

Противно на общоприетото мнение прилепите не са гризачи, въпреки, че външно приличат на такива и някои хора ги наричат "летящи мишки”. За разлика от плъховете и мишките, те не нанасят вреда на селското стопанство, не се хранят с домашни продукти, не обитават канализацията (и съответно не пренасят заразните болести, пренасяни от плъховете) и пр.

Всъщност "черния имидж на прилепите" е напълно незаслужен. Те са изключително полезни. Прилепите, срещащи се в България, се хранят изцяло с насекоми и изяждат огромно количество вредители.

Близо 25% от всички видове прилепи обаче са застрашени от изчезване. Изчезването на всеки вид има съществени последици, които рано или късно пряко рефлектират върху човека или стопански значими за него видове.

Как се ориентират прилепите в тъмното?

Прилепите не са слепи. Всъщност те виждат доста добре – даже по-добре от колкото ние виждаме на мръкване. За разлика от нас обаче, те не възприемат цветовете. Но за да използват прилепите зрението си е необходима някаква, макар и минимална светлина. Как тогава прилепите "виждат” и се ориентират и при пълен мрак?

Още през 1700г., Лазаро Спаланцани открива, че прилепите могат да летят дори в пълен мрак (за разлика от совите, на които е необходимо макар и минимално количество светлина).

По-късно става ясно, че прилепите умеят да издават ултразвуци – звуци с висока честота, недоловими за човешкото ухо. Те се отразяват от предметите и се улавят отново от чувствителните уши на прилепите, като им позволяват да определят местоположението, размера, каква е повърхността на предметите и да по този начин да се ориентират в тъмното.

Ултразвуците се формират в ларинкса и се излъчват от ноздрите или устата. Освен да се ориентират, ехолокацията служи на прилепите, за да откриват храната си и да улавят жертвите си.

Какво представлява бебето-прилеп?

Прилепите се възпроизвеждат бавно. Обикновено женските раждат по едно малко на година. В първите дни от живота си те са напълно безпомощни и се нуждаят от помощта на майка си, без която на могат да оцелеят. Бебетата-прилепи тежат едва няколко грама. В допълнение на това прилепите достигат полова зрялост едва след няколко години. Всичко това прави прилепите много уязвими и налага да бъдат взети мерки за тяхното опазване.

Прилепите са изключително грижовни родители. Малките често се отглеждат в така наречените "детски градини”, където се струпват малките. Майките успяват да открият малкото си дори след хиляди други. При опасност или необходимост майките носят малките със себе си и летят с тях.

Колко дълго живеят прилепите?

За разлика от повечето малки животни, които имат по-малка продължителност на живота, прилепите могат да се похвалят със сравнително дълъг живот. За над 22 вида прилепа е доказано, че живеят над 20 години, а за 6 вида, че живеят над 30 години. "Най-старият” прилеп, чиято възраст е установена от човека, е уловен в Русия. За него със сигурност се знае че е на възраст над 41 г.

Водещи

Най-четени