Ура! Край на хъркането - откриха лек 13.05 | 16:13

Австралийски учени създадоха устройство, което, поставено в устата, предотвратява хъркането и опасната сънна апнея

От iNews.bg

Австралийски учени създадоха устройство, което, поставено в устата, предотвратява хъркането и опасната сънна апнея, съобщи в. Daily Mail.

Устройството прилича на чене със свирка по средата. Тя разделя дихателните пътища на две и дава възможност въздухът да преминава през задната част на гърлото без никакви препятствия от страна на носа и езика. Използващият го изглежда малко странно, защото свирката се подава от устата му, но освен че спира хъркането, то предотвратява и опасното прекъсване на дишането по време на сън.

За по-голяма ефикасност устройството се изработва, след като устата на пациента се сканирана триизмерно. След това то се принтира триизмерно от титан и се покрива с медицинска пластмаса. При сънната апнея дишането спира понякога по стотици пъти на нощ.

Най-често човекът не осъзнава това. Последствията са сериозни - от високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания до инсулт, допълва БТА. Устройството се изработва от австралийската компания "Овентус". То ще бъде на разположение на пациентите от догодина.

Най-четени