Ще може ли да пушим пак в кръчмата? 29.05 | 12:07

В последните дни усилено се заговори за промени в Закона за здравето, които да разрешат отново пушенето в заведенията

От Ралица Стоянова

Темата за пушенето на закрито отново е на дневен ред. Ресторантьорите и хотелите искат да се пуши в заведенията - непушачите съответно са против тази промяна.

"Ние подкрепяме 99% от сегашния Закон за здравето. Тук не става дума за пълна отмяна на забраната за пушене на закрито, а за връщане на залите за пушачи и непушачи в заведенията." Това обясни председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин пред Econ.bg.

Според д-р Гергана Гешанова, координатор на коалиция "България без дим”, идеята да отпадне забраната за пушене в заведенията е популистка и показва, че "нейните автори нямат виждане за развитието на страната ни по един прогресивен и демократичен начин.

В името на това да спечелят симпатии са готови да отнемат едно от малкото успешни неща, които се случиха в България през последните години и които дадоха по-добър имидж на страната ни", смята тя.

Рагин пък настоява собственикът на всяко заведение да може да избира дали то да бъде разделено на две зали, или да остане без цигарен дим. От БХРА са обсъдили с представители на "Коалиция за България" идеята заведенията, които останат за непушачи, да получават данъчен бонус.

Рагин обясни, че идеята е ресторантите да се върнат към разделението на зали, като собствениците сами избират коя зала да бъде по-голяма – тази за пушачи или тази за непушачи, според търсенето. В нощните заведения пък да се разреши пушенето след 22:30, искат от асоциацията.

Дали пушачите са се отказали от вредния навик след влизането в сила на забраната за пушене на закрито, вижте на Econ.bg.

Най-четени