Я си пийте кафето спокойно 10.01 | 11:39

Четири чашки от любимата съживителна напитка са си окей

От Антония Михайлова

Британски медици не успяха да намерят връзка между умерената употреба на кафето и хроничното обезводняване на организма, за което сочи слабият пикочогонен ефект на кофеина, открит още в началото на ХХ век. Това трябва да помогне да се разсеят опасенията, се казва в статия, публикувана в сп. PLoS One.

"Независимо от отсъствието на каквито и да било научни свидетелства в полза на изсушаващия ефект на кафето, имаше представа, че кафето може да предизвика обезводняване, затова не трябва да се употребява за поддържане на баланса на течностите в тялото. В нашата работа се опитахме да разберем дали наистина е така", казва Софи Килер от Бирмингамския университет.

Килер и колегите ѝ изяснили, че представите за "обезводняващия" характер на кафето нямат никаква връзка с реалността, наблюдавайки работата на организма на две групи доброволци. Членовете на първата изпивали по 4 чашки кафе, а на втората – по четири чаши вода. След 10 дни си сменили "ролите", а учените сравнили резултатите и се опитали да открият следи от обезводняването на организма.

Нито в единия, нито в другия случай учените успели да намерят свидетелства, че добавянето на четири чашки кафе дневно води до забележително обезводняване на тялото. Това се проявявало както в нивото на отделянето на пот, така и в други показатели – като обема на урината или нейния химичен състав.

"Открихме, че умерената употреба на кафе, около четири чашки на ден за мъжете, не предизвиква никакви забележими последствия и не води до обезводняване в случаите, когато те пият толкова вода, както и хората, които не употребяват кафе. Смятаме, че нашите изводи следва да се добавят във всички сводки и съвети за пиене на кафе и последствията от неговата употреба, които може да се срещнат в болници и медицински организации", заключават учените, цитирани от РИА Новости.

Водещи

Най-четени