Яжте с по-голяма вилица, за да отслабнете 19.07 | 07:25

Според ново проучване, по-голямата вилица дава усещането, че ядете по-малко

От Кремена Бедерева

Ако искате да се ограничите в количеството храна, която ядете, бихте могли да имате неочакван съюзник, а именно - големите вилици.

Според ново проучване, желаещите да отслабнат, трябва да използват по-голяма вилица, докато се хранят, като така те ще ядат по-малко, отколкото хората, които се хранят с по-малки прибори.

Докато предишни проучвания разглеждаха размера на порциите и количеството храна, която се консумира, то изследователите от университета в Юта, САЩ оценяват именно въздействието на размери на хапките, пише Daily mail.

Те направили двудневен експеримент в италиански ресторант. Масите били подредени с една по-голяма и една по-малка вилица, като всяка чиния с храна е била предварително претегляна, преди да бъде сервирана на клиента, както и след приключването на храненето, за да се изчисли колко точно храна е останала неизядена.

Учените установили, че тези, които се хранили с по-големите вилици, изяждали по-малко храна.

Според изследователите по-голямата вилица дава усещането, че са необходими по-малко усилия и съответно, по-малко храна за консумиране.

Изследването, публикувано в сп. Journal of Consumer Research , заключава, че съветите на бабите ни за повече дъвчене по време на хранене, се оказват излишни.

Имайки предвид заетият начин на живот на хората и невъзможността да се изпълнява това правило, на помощ идва именно по-голяма вилица, която позволява по-добър контрол над консумираната храна, смятат учените.

Водещи

Най-четени