ВАС отмени концесията на находище "Балабана" на "Каолин" 07.03 | 11:10

"Иво Прокопиев е един екологичен престъпник. Той държи в пипалата си и Плевнелиев", смята лидер на "Екогласност" Емил Георгиев

От Кремена Бедерева

"Един екологичен престъпник и имам достатъчно основания за тези твърдения".

Това каза екологът и лидер на "Екогласност" Емил Георгиев по TV7, че ще продължи да води битка срещу олигарха Иво Прокопиев, докато излязат наяве всички извършени нарушения.

"Колкото и неща да се изпишат за беглеца олигарх Иво Прокопиев, винаги ще е малко. Винаги ще има какво да се добави към тази сагата на Иво Прокопиев, която се развива на територията на много общини, най-осезаемо на Меричлери", допълни още Георгиев.

"Там се разигра една трагедия, прикрита от това финансово недоразумение, както ние наричаме Дянков, от министрите на икономиката, най-вече Трайчо Трайков, който се разбра, че е акционер в "Коалин", от палавата министърка на екологията Караджова. Те извършваха какви ли не престъпления - срещу частна собственост, срещу природа. Благодарение на тази дейност ще се отрови водата на Меричлери", разказа още Георгиев и се закани, че "такива като него ще ги гоним до дупка".

Първото възмездие вече е факт и това е постановлението на Върховния административен съд (ВАС), което отменя решението на Министерски съвет (МС) от февруари 2010 г. да предостави концесия за добив и експлоатация на подземни богатства от находището "Балабана" на фирмата на Иво Прокопиев "Каолин".

"Ако говорим с конкретни имена, карето около Иво Прокопиев е Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Нона Караджова и сегашният президент", смята екологът. "Остана само президентът от това каре и мисля, че еврокомисарката Георгиева няма да може да го спаси".

Лидерът на "Екогласност" смята, че предстоят протести в София, ако "президентът се върже на тази игра и това решението за отмяната за забрана на находището. Но изглежда, че Прокопиев държи в пипалата си и Плевнелиев. Рано или късно това ще се разбере", допълни още Георгиев.

Еколозите са визирали Комисията по околна среда за нарушенията на Иво Прокопиев и са задвижили процедура да съдят Министерството на икономиката, защото те продължават да мълчат, а там са извършени огромни нарушения.

Той упрекна еколозите от организацията "За да остане природа в България", че не смеят да противоречат на Иво Прокопиев, защото са "на хранилка" при него.

Водещи

Най-четени