ЕК се заема със случая "Каолин" и замърсяването в Меричлери 31.01 | 15:49

Това обявиха от ПК "Екогласност"

От Елена Коцева

Сигналът на ПК "Екогласност" за неспазването на директивите на ЕС при опазването на околната среда в България в случая на "Каолин" и кариера "Великан" е приет в комисията "Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните" в Брюксел.

На 24 януари преписката е заведена под номер А 213 – 831 в Европейската комисия и в момента върви процедура. Най-вероятно ще се разпореди проверка на място от страна или на Комисията по околна среда, или на Комисията по петициите.

Това съобщи на пресконференция в БТА Емил Георгиев от ПК "Екогласност". Той обяви още, че същият сигнал е внесен и в канцеларията на главния прокурор Сотир Цацаров.

Според ПК "Екогласност" Министерството на финансите е прикрило недекларирани печалби, неплатени данъци и концесионни такси на "Каолин" в размер на десетки милиони левове, с което са нанесени сериозни щети на държавния бюджет.

Най-важното обаче е, че при производството на "Каолин" се замърсява околната среда. Жителите на Меричлери, където се намира кариерата, са започнали масово да се разболяват от левкемия. Има регистрирани и други случаи на заболявания на кръвта и други форми на ракови заболявания, каза още той.

Според Емил Георгиев като едни от най-драстичните примери за екопрестъпления в България се открояват тези на фирма "Каолин", чийто собственик е олигархът Иво Прокопиев.

На пресконференцията стана ясно още, че "Екогласност" вече ще имат постоянен представител в Брюксел по въпросите за опазването на околната среда.

Водещи

Най-четени