Глобалното затопляне намалява добрите места за живот 13.05 | 17:15

Те ще намалеят два пъти до 2080 година

От Гергана Златкова

Подходящите за живеене места на над половината от  растителните видове и на една трета от животинските видове, ще  намалеят до 2080 г. наполовина заради глобалното затопляне,  предадоха световните агенции, като се позоваха на изследване на  учени от Великобритания, Австралия и Колумбия. 

Емисиите на парникови газове, които се увеличават, правят напълно възможен сценария за покачване на температурите на планетата ни до края на века с 4 градуса по Целзий в сравнение с нивата отпреди началото на индустриалната епоха.

Британските учени от университета "Ийст Англия" в Норич Великобритания, са се заинтересовали какво ще е влиянието на  подобно покачване на градусите върху близо 50 000 вида и  по-специално върху техните климатични зони, тоест местата,  където пространството и климатичните условия са най-подходящи за съществуването на тези видове.

Изводите били, че около 55-57 процента от растенията и 34-35 процента от животните могат да се окажат с редуцирани най-малко наполовина хабитати до 2080 г.

Най-застрашени са растенията, влечугите и земноводните, защото се адаптират към промените по-бавно, посочват учените. Най-засегнати ще бъдат хабитатите в Централна Америка,  Амазония, Австралия и Африка на юг от Сахара.

Само 4 процента от животните, но нито един растителен вид, ще се възползват от покачващите се температури и ще се сдобият с най-малко 50 процента допълнителни територии за живеене, подчертават експертите, допълва БТА.

Водещи

Най-четени