Големите държави спряха да бълват CO2 с бързи темпове 31.10 | 16:36

Глобалните емисии на въглероден двуокис показват първи признаци на "постоянен спад"

От Елица Елефтерова

Глобалните емисии на въглероден диоксид показват първи признаци на "постоянен спад". Според нов доклад на емисиите през 2012 г. те нарастват с по-малко от половината от средното за последните десет години, съобщава BBC.

Ключов фактор, довел до тази тенденция, е преминаването към добив на шистов газ за енергия в САЩ, докато в Китай се е увеличило използването на водната енергия с 23%. Въпреки това използването на евтините въглища продължава да бъде проблем. Във Великобритания например те са почти една четвърт от използваното гориво за енергия.

Докладът за тенденциите на глобалните емисии се съставя ежегодно от Агенцията за околна среда на Холандия (Netherlands Environment Assessment Agency) съвместно с Европейския център за научни изследвания към ЕК.

Една от констатациите в този доклад е, че емисиите въглероден диоксид са достигнали до нов рекорд през 2012 г. в размер на 34,5 млрд. тона. Но процентът на увеличение на въглероден диоксид е 1,4% въпреки ръста в световната икономика с 3,5%.

Това отделяне на емисиите от икономическия растеж е заради използването на по-малко изкопаеми горива и повече възобновяема енергия, както и заради ръста в пестенето на енергия. Основните източници на емисии, които съставляват 55% от използваните в света са Китай, САЩ и Европейският съюз. И при трите обаче има промени, които са описани като "забележителни" от авторите на доклада.

Емисиите от Китай са се увеличили с 3%, но това е значително забавяне в сравнение с годишните увеличения от порядъка на около 10% през последното десетилетие. Има два важни фактора за намаляване на въглеродния диоксид в Китай. Първият беше краят на големия пакет от икономически стимули.

Водещи

Най-четени