Двойка царски орли си осинови малко орле 15.08 | 14:47

Малкото е добре и вече може да лети

От Елена Кирилова

Двойка царски орли, живееща в Западна Странджа, осинови орле, съобщава агенция "Фокус”.

Според експерти от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) малкото се опитало да направи първия си полет, но той се оказал неуспешен.  Представител на дружеството, който охранява гнездата, успял да хване орлето и го качил на ниските клони на дървото.

Опит за следващ полет обаче няма, а малкото остава да нощува под закрилата на пазача.

В крайна сметка природозащитниците решават да върнат малкото в гнездото му, но с него оставят и още едно пиленце, намерено две седмици по-рано в друго гнездо. Орлето било взето за лечение в Спасителния център за диви животни, тъй като било недохранено и дехидратирано.

Двете малки се оказват късметлии, защото съвсем скоро възрастните птици започват да ги хранят и приемат чуждото като свое.

Развръзката е още по-щастлива, защото под зоркия поглед на БДЗП орлетата успяват да излетят успешно и то в рамките на един и същи днес, с разлика от 15 минути.

Наблюдението на гнездото е продължило още два дни, но пазачът се уверил, че малките могат да се справят сами. Те вече са достатъчно големи, за да се учат да ловуват. Скоро те ще бъдат прогонени от възрастните и ще трябва да поемат по своя път.

Водещи

Най-четени