Държавата затваря инсталация ва „Монтюпе”-Русе заради обгазяването на града 23.09 | 17:02

РИОСВ забранява временно производството на каруселно леене на алумини

От Ростислава Иванова

Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) Русе спира една от инсталациите на "Монтюпе” ЕООД, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Предприятието е санкционирано заради промишленото обгазяване на Русе.

 Със заповед на директора на РИОСВ от 23 септември се ограничава дейността на Завода за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части на "Монтюпе” ЕООД, Русе, район Източна промишлена зона, се посочва в съобщението.

Ограничаването на дейността ще се осъществи чрез принудително извеждане от експлоатация на инсталацията за каруселно леене на алумини – Карусел № 1 и пломбиране на устройството до привеждане на дейността в съответствие с изискванията на Комплексното разрешително на дружеството.

Пломбирането ще се извърши на 25 септември 2015 г. от експерти на РИОСВ – Русе в присъствието на представители на "Монтюпе” ЕООД.

Заповедта може да се обжалва в 14 дневен срок от връчването й пред министъра на околната среда и водите или пред Административен съд – Русе, съгласно Администативно-процесуалния кодекс. Това обаче няма да спре изпълнението й, уточняват от МОСВ.

Преди няколко дни от българския завод на френската компания опровергаха заключенията на РИОСВ, че производството им замърсявало Русе. В официално прессъобщение на "Монтюпе" EООД се подчертава, че "обвиненията са неоснователни и недоказани".
"Монтюпе" смята, че е набедена и се е обърнала към най-висшите органи в България "с искане да се осигури прозрачност и конструктивност".

"Посочването на "Монтюпе" EООД за източник на миризми от преработката на материали, които не са част от прилаганите в завода производствени процеси, e без анализи от контролни проби на качеството на въздуха. Това представлява тенденционно оклеветяване на едно промишлено предприятие", се казва в изявлението на компанията.

"Фирма "Монтюпе" категорично отказва да бъде държана отговорна за случващото се, нямащо никаква връзка с нейната дейност, но което злепоставя завода пред населението на град Русе. Като един от най-значимите френски инвеститори в България, "Монтюпе" настоява действителните замърсители да бъдат открити, посочени и санкционирани", настояват от компанията.

 

Директорът на РИОСВ Лилия Атанасова обаче е категорична, че екоинспекторите са видели с очите си как единият от комините на завод "Монтюпе" изпуска мощно вредни емисии. Според нея обаче имало и друг източник на замърсяване, който предстои да бъде локализиран.

Водещи

Най-четени