Еколози: Построеното извън концесията в НП "Пирин" е държавно 06.07 | 15:09

Природозащитниците настояват за прекратяване на концесията с "Юлен" АД

От Андриян Георгиев

От коалицията от неправителствени организации и граждански групи за натиск "За да остане природа в България” обръщат внимание на министър-председателя и на министъра на околната среда и водите, че всички писти и съоръжения в ски зона Банско в Национален парк (НП) "Пирин", които са построени извън обхвата на концесията на "Юлен” АД за ски зоната, на практика са държавна собственост, напомнят природозащитниците. 

Защо това е така?

Като защитена територия от този ранг НП "Пирин" е изключителна държавна собственост, т.е. всички гори и земи вътре са собственост на всички български граждани по Конституция.

Концесията в НП "Пирин" позволява на концесионера "Юлен” АД да ползва държавната собственост (земя, гори, съоръжения) срещу заплащане на такса за определен период от време, обясняват еколозите.

Всички писти и лифтове, които са построени извън концесионната площ, дори и да имат екологични или строителни разрешителни, на практика са построени върху държавна земя, без концесионера да има право на това. Според Закона за собствеността, при липса на право на строеж и концесия всички постройки и съоръжения в чужд имот стават автоматично притежание на собственика на имота – държавата.

От 2001 год. досега "Юлен” АД неправомерно ползва държавните земи, гори и съоръжения в близо 650 дка извън концесионната плащ и следва да заплати обезщетение в държавния бюджет, посочват природозащитниците.

Коалицията "За да остане природа в България” призовава премиера Борисов да спре всякакво строителство в защитените територии, да развали концесионния договор с "Юлен” АД, да влезе във владение на незаконно изграденото, както и да изиска обезщетение за незаконно използваните площи и да се рекултивират незаконно застроените територии в НП "Пирин", който е част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Държавните съоръжения да бъдат предоставени на община Банско за стопанисване до предоставянето на нова концесия, настояват екоактивистите.

Коалицията "За да остане природа в България” призовава министъра на околната среда и водите Нона Караджова да публикува на сайта на екоминистерството всички съгласувания, издадени от министерството за НП "Пирин", както и пълния договор за концесията.

Природозащитниците призовават министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев да публикува на сайта на регионалното министерство всички разрешителни за строеж, издадени от община Банско за ски зона Банско в НП "Пирин". 

Водещи

Най-четени