Прирозащитници искат прекратяване на концесията за ски зона Банско 01.07 | 20:14

От "За да остане природа в България" задават въпроси на екоминистъра

От Андриян Георгиев

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България” призовава министъра на околната среда и водите Нона Караджова да публикува на сайта на екоминистерството всички разрешителни за строеж, издадени от община Банско, за ски зона Банско в Национален парк (НП) "Пирин".

От природозащитната организация посочват, че в интервюта Нона Караджова твърди, че всички строежи в ски зона Банско са законни и имат всички разрешения за строеж, издадени от община Банско. От друга страна, кметът на община Банско Краваров твърди, че разрешителните за строеж трябва да са издадени от екоминистерството. В това отношение е изискана проверка от ДНСК, но все още не е извършена.

Природозащитниците припомнят, че НП "Пирин" е изключителна държавна собственост, а МОСВ се разпорежда от името на държавата в тези територии и би трябвало да разполага ако не със самите разрешителни за строеж, то поне с номерата им.

Еколозите цитират Нона Караджова, която е заявила: "От една страна, имаме договор, който е безкрайно противоречив по самата си същност и в който са записани 99,5 хка концесионна площ. От друга страна, в други клаузи на договора е записано, че се отдава на концесия цялата ски зона, която в нейните контури, съгласно териториално-устройствения план, е многократно по-голяма”.

Ако твърдението на Нона Караджова е вярно, уточняват природозащитниците, договорът за концесия не отговаря на изискванията на чл. 65 ал. 3 от Закона за концесиите за съдържанието на договорите за концесия. В този случай съгласно чл. 64 на Закона за концесиите се прилага Закона за задълженията и договорите. В неговия чл. 26 е посочено, че подобен договор е нищожен поради това, че липсва изисканата от закона форма.

Коалицията "За да остане природа в България” задава и още въпроси към министър Караджова:

- според министър Караджова концесионерът в НП "Пирин" "Юлен” АД е извършил инвестиции за 65-70 млн. лв. Има ли МОСВ доказателство за това, или просто повтаря твърдения на концесионера?

- според министър Караджова ски курортът над Банско "е единствен у нас на световно ниво”. Природозащитниците настояват министър Караджова да публикува документите за оценка на качеството на българските ски курорти, въз основа на които базира своите твърдения.

Рано тази сутрин пък активисти от "За да остане природа в България" се събраха на протест пред Министерския съвет. Те призоваха правителството да прекрати концесионния договор за ски зона "Банско". Еколозите изразиха несъгласието си с идеята да се промени законът за концесиите, така че да се узакони самоволното разширяване на договорената с държавата концесионна площ в Пирин от концесионера на ски зоната "Юлен". 

"Подобно решение е лош сигнал както за бизнеса - че може да нарушава правилата без последствия, така и за всички българи, които се надяват след 20 години демокрация да живеят на място, където законът е еднакъв за всички", коментира Катерина Раковска от Международната природозащитна организация WWF.

Екоактивистите смятат, че трябва да се потърси отговорност от членове на кабинета, дори само заради идеята да се "прекрои законът, за да пасне на една частна фирма".

От "За да остане природа в България" заявиха още, че ще сезират Европейската комисия заради законодателните намерения на правителството и призоваха премиера Бойко Борисов да спре застрояването на защитените територии и да развали концесията с "Юлен".

Природозащитниците искат още да се конфискува незаконно изграденото и да се облагородят неправомерно застроените територии в Пирин.

Водещи

Най-четени