Знаете ли защо глобалното затопляне е толкова опасно? 28.08 | 21:47

Вижте едни от най-честите причини за смъртта на хората

От Лазар Тодоров

Преди 20 години учените говореха за страшното бъдеще, което ни очаква, ако не намалим растежа на глобалното затопляне. Но вече може би е късно за това. Според много учени бъдещето вече е тук.

Катаклизмите, от които се притесняваха природозащитниците, вече са тук и правят света ни много по-опасен, отколкото е бил през миналия век. Според много експерти от 1970 година до сега Земята е станала 5 пъти по-опасно място за живеене. И една от причините за това времето и природата да ни се сърдят е изгарянето на въглеродните емисии и покачването на температурите, пише в доклад на World Meteorological Organisation.

През първото десетилетие на ХХI век са станали около 3500 големи природни бедствия по света – урагани, наводнения и топлинни вълни. За сравнение през 70-те на ХХ век те са били само около 750. И на какво, мислите, се дължи това?

Експертите ни предупреждават, че това покачване на температурите се дължи на глобалното затопляне, което вече не е само мит. Но някои бедствия, причинени от човешките действия, винаги са по-опасни от други и отнемат много човешки животи. 

Например едни от най-опасните катаклизми, които са причинени от затоплянето на планетата Земя, са наводненията. В периода 2000–2010 година 80% от всички настъпили бедствия са потопи. Заради покачването на нивото на моретата и океаните. Това от своя страна предизвиква екстремни бури и урагани.

Друг много опасен феномен, възникнал заради покачването на въглеродните емисии, са топлинните вълни. През миналия век дори не са съществували подобни явления. В Русия през 2010 година повече от 55 000 души са загинали от топлинни удари.

Друг голям убиец, родил се от промените в температурите на планетата, са сушите. Те отнемат живота на един и половина милиона души в Африка годишно. Смъртта на тези хора е причинена предимно от недохранване, което е породено от липсата на реколта заради малкото дъждове.

Всичко това има и друга гледна точка, която засяга напредналите страни. Едно природно бедствие сега струва на една държавна икономика цели 5,5 пъти повече, отколкото през 1970 година. Цената на едно голямо природно бедствие е нараствала на около 864 милиона долара през последното десетилетие и продължава да расте непрекъснато, информира английският вестник The Guardian.

Водещи

Най-четени