Искат създаването на зоополиция 04.09 | 17:10

Според фондация “Четири лапи” бездействието по случая с мъртвите делфини доказва нуждата от подобна структура

От Георги Георгиев

Според международната неправителствената организация за защита на животните "Четири лапи", бездействието по случая с мъртвите делфини по Южното Черноморие доказва нуждата от създаването на зоополиция у нас.

В свое изявление, цитирано от БНР, организацията изказва безпокойство от липсата на адекватни действия при разследване на случаите на умрели делфини последните дни.

Според защитниците на животните съществуват основателни съмнения за нарушаване на 3 члена от Наказателния кодекс, предвиждащи затвор до пет години и глоба до 20 000 лева за смъртта на намерения край къмпинг "Корал" делфин.

Разследването приключи само за няколко часа, въпреки видимите и с просто око следи от огнестрелно оръжие. Версията на следствието е, че животното се е оплело в рибарска мрежа и се е удавило.

Според организацията това е поредното доказателство за липсата на желание и капацитет на българските институции да разследват жестокостта към животни.

От "Четири лапи” пледират за създаването на специализирано звено към МВР изключително и само за престъпления спрямо животните. Подобни структури има в почти всички страни на ЕС, допълват те.

Природозащитниците настояват още за пълно разследване на всички случаи на изхвърлени трупове на делфини по българското крайбрежие, като в него участват и неправителствени организации.

Водещи

Най-четени