Да се сформира зоополиция предлага омбудсманът 27.04 | 14:59

Тя да следи за контрола по прилагане на законодателството

От Елена Коцева

Националният омбудсман смята, че трябва да се обособи и самостоятелна структура, която да бъде натоварена с контрола по прилагане на законодателството, свързано със защитата на правата на животните. Според него добър вариант е създаването на "Зоополиция".

Общественият защитник е на мнение, че в разработването на програмата трябва да се включат неправителствени организации и ясно да се разграничи отговорността между централна, местна власт и ветеринарни лекари, като се координират действията им.

В становището си националният омбудсман констатира, че по отношение на бездомните кучета в страната съществува нетърпима обстановка, която е във вреда на хората и животните на улицата. За преодоляване на проблема, омбудсманът на Република България отправя препоръки към органите на държавната и местна власт.

Константин Пенчев предлага и да се изработи национална програма за справяне с кризата с безстопанствените кучета.

Той настоява да се набележат ефикасни мерки за бързо овладяване на популацията на безстопанствените кучета - идентификация, регистрация, масова шокова кастрация и строг контрол на стопаните на домашни любимци.

Той предлага и обучителни програми за собствениците на кучета, стимулиране на кастрацията на животните, създаване на национална база данни за домашните и безстопанствените кучета.

Препоръките си за проблема с бездомните животни омбудсманът е изразил в специално становище, изпратено до министъра на земеделието и храните, изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, председателя на Българския ветеринарен съюз и изпълнителния директор на националното сдружение на общините, съобщиха от кабинета на обществения защитник. 

Водещи

Най-четени