Къде сме ние в таблицата за управление на отпадъците в ЕС? 07.08 | 16:55

България е сред двойкаджиите на Европа и по отношение на боклуците си

От Деляна Петкова

Управлението на отпадъците, рециклирането и цената на обезвреждане на отпадъците. Все теми, които вълнуват всеки, заинтересуван от опазването на околната среда. А темата екология е важна и се споменава често в различни европейски документи.

В момента тече и проучване за 27-те държави в общността, което да покаже какво е състоянието в момента. Държавите са класирани по 18 критерия, а зелени, оранжеви и червени флагчета. Така се отбелязват например какво е общото количество рециклирани отпадъци, нарушенията в законодателството, цената на обезвреждането им и т.н.

На базата на тези резултати е изготвена класация, начело на която са страни като Австрия, Белгия, Дания, Холандия и Швеция. Едва ли е изненадващо - България също оглавява класацията, но на страните, които не се справят добре с управлението на боклуците си и за нас зелените флагчета са рядкост.

"Картината, която очертава това изследване, потвърждава моите силни опасения. Много държави членки продължават да изхвърлят в депа огромни количества битови отпадъци — най-лошият вариант за управление на отпадъци, въпреки наличието на по-добри алтернативи и на структурни фондове, които са на разположение за финансирането им", коментира комисарят по въпросите на околната среда Янез Поточник.  

По този начин се изхвърлят ценни ресурси, губят се потенциални икономически ползи, не се създават работни места в сектора на управлението на отпадъци. С други думи - нанасят се щети на човешкото здраве и на околната среда.

Според доклада държавите с най-големи пропуски в прилагането, освен нас са още Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Италия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния и Словакия.

Пропуските в тези държави включват лоши или никакви политики за предотвратяване на образуването (генерирането) на отпадъци, липса на стимули за отклоняване на отпадъците от депата и неподходяща инфраструктура във връзка с отпадъците. 

За разлика от "двойкаджиите" в Австрия, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швеция има всеобхватни системи за събиране на отпадъци и само 5% от отпадъците отиват в депа.

На базата на това проучване от ЕК планират да изработят пътни карти за десетте държави с най-лоши резултати, сред които и България, за преодоляването на проблема. В документите ще бъдат включени добрите практики, които държавите да следват, както и специфични насоки за всяка държава.

Водещи

Най-четени