Международната морска организация готви механизъм за емисиите 19.07 | 14:14

Индексът ще бъде подходящ както за развитите, така и за развиващите се страни

От Елена Коцева

Международната морска организация (IMO) разработва механизъм за търговия с емисии парникови газове от морските съдове.

Предполага се, че системата ще може да влезе в действие от 1 януари 2013 година, потвърдиха от климатичната програма на WWF, които участват в разработването на механизъм. Като цяло Международната организация е приела предложението на Европейската комисия, по време на извънредната си среща през юли месец в Лондон.

Междувременно стана ясно предложението на Европейската комисия (ЕК) да се намали съдържанието на сяра в корабните горива. Това ще доведе до спад на емисиите серен диоксид с до 90%, а на фините прахови частици - до 80 на сто.

От IMO са приели предложението на ЕК за създаване на индекс на енергийно ефективния дизайн, която да бъде разработен от Международната организация по морско корабоплаване с цел да се намалят емисиите въглероден диоксид от корабите в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен период.

В този документ трябва да бъдат включени технически изисквания за подобряване на дизайна на корабите, така че те да намалят и потреблението на горива, и емисиите парникови газове. Според изявление на IMO този индекс ще бъде подходящ, както за развитите, така и за развиващите се страни и няма да допуска спекулации. Той ще касае морски съдове повече от 400 тона.

Индексът ще бъде част от Международната конвенция за опазване на околната среда от страна на морския транспорт. Поправките предвиждат и въвеждане на Индекс на енергийна ефективност за нови кораби и планове за ефективно управление на енергийни ресурси за всички морски съдове.

Водещи

Най-четени