Небостъргачите - вертикални соларни полета 12.05 | 12:25

Инженерите и дизайнерите създадоха начини да внедрят ВЕИ системите на покривите на сградите в градовете

От Андриян Георгиев

Докато големите ветрени и соларни стопанства си навличат яда на местните жители, живеещи наблизо до стопанствата, инженерите и дизайнерите създадоха начини да внедрят ВЕИ системите на покривите на сградите в градовете, включително в Чикаго.

В Съединените щати разработчиците на ВЕИ проекти започват да съобразяват енергийните си мощности от гледна точка на дискретност, удобство и в тон с градската среда, информира изданието Medill Reports.

В Ню Джърси двете най-големи компании, доставчици на комунални услуги, работят заедно за монтирането на 200 хил. соларни панела в съседство с телефонни мрежи и заедно с магистрална и паркингова инфраструктура.

Целият проект е с мощност от 58,400 мегаватчаса за година, според заявления на специалисти от двете компании. Инсталираните мощности са най-мащабните децентрализирани соларни енергийни мощности в света днес.

Компании, които се съревновават да изобретят съобразени с градската среда технологии, се появиха и в Чикаго.

"Balanced Wind LLC", една от тези фирми, планира от следващия месец да започне монтажа на 18 вятърни турбини на различни сгради в Чикаго. Вятърните турбини на фирмата са най-евтините на пазара, като цената им варира между 7 и 35 хил. долара.

Дароса, който е създал компанията през 2008 г., получи миналата година субсидия в размер на 250 хил. долара от "American Recovery and Reinvestment Act" (инициатива на Американския конгрес за стимулирането на инвеститорите в зелена енергия), която му помогна да вкара в експлоатация новите енергийни мощности по ВЕИ в Чикаго.

Оттогава той развива и програма, свързана с добиването на енергия от вятър, като предвижда за инсталирането на вятърни мощности в повече от 300 места в САЩ.

"Aerotecture International Inc." е пионер в тази индустрия от повече от 15 години,  като демонстрира своите "зелени" технологии на покривите на сградите на компании като "Pepsi". Компанията обмисля да разработва нови пазари в градска среда, които на пръв поглед изглеждат безперспективни.

Междувременно властите на щата Илинойс декларираха, че възприемат производството на енергия от вятър като предпочитана възможност за развитие на мощности по ВЕИ, когато щатските законодатели приеха законодателство през 2007 г., свързано с ВЕИ.

Според разпоредбите на закона, 25% от произведената електроенергия през 2025 г. в щата Илинойс трябва да бъде от ВЕИ, а 75% от ВЕИ мощностите трябва да бъдат базирани на вятър.

Но в Чикаго се разрастват и проектите, базирани на слънцето като енергиен източник.

Фасадите на някои от най-известните небостъргачи в Чикаго вече се реновират и се монтират специални фотоволтаични прозорци вместо обикновени. В този смисъл големите небостъргачи се превръщат в своеобразни вертикални соларни полета.

Експертите предричат, че такива дискретни технологии за производство на зелена енергия са крайъгълен камък на бъдещите иновации по ВЕИ.

Водещи

Най-четени