Най-високата жилищна сграда в Западна Европа пробива облаците 21.06 | 11:17

Най-високият апартамент ще бъде на 65-тия етаж

От Нели Минчева

Никой не се мести в Лондон заради времето, което обаче си е съвсем прилично при покупка на апартамент в лондонския небостъргач Shard, най-високата жилищна сграда в Западна Европа.

Живеещите там ще се извисяват над облаците поне един на всеки четири дни, като освен това се наслаждават на впечатляваща гледка, пише Блумбърг.

Най-високият апартамент в постройката, намираща се в близост до Лондонския мост (наричан често и у нас с английското му наименование Лондон бридж), ще бъде на 65-тия етаж на височина от 1016 фута (310 метра).

Долната граница на облачната покривка в британската столица обикновено е на или под 700 фута за поне един час всеки ден за средно 83 дни в годината, показват данни на компанията за метеорологични прогнози AccuWeather Inc.

"Определено в известна степен когато погледнете навън, ще виждат само облаците под себе си, почти като че ли сте в самолет", казва Стивън Райнке, работещ в Лондон архитект, работил по дизайна на еднокилометровата кула Nakheel в Дубай.

Небостъргачът Shard е проект на инвестиционната компания Sellar Property Group Ltd. и на Катарската централна банка. Сградата ще е най-високата в Обединеното кралство, когато бъде издигнат последният ѝ, 69-ти етаж, през декември тази година. Постройката е дело на архитекта Ренцо Пиано, носител на наградата Pritzker.

В
Shard, освен жилищни имоти, ще има още хотелска част, офиси и ресторанти. За построяването на сградата ще бъде използвано над два пъти повече стъкло, отколкото в известния офис небостъргач в Ситито – Gherkin ("Корнишонът").

Небостъргачът трябва да бъде напълно готов за Летните олимпийски игри през 2012, чийто домакин e Лондон.

Водещи

Най-четени