Океаните стават все по-кисели 03.12 | 12:53

Глобалното затопляне може да доведе до сериозно намаляване на живота в океаните

От Георги Георгиев

Свързаното с глобалното затопляне подкиселяване на океаните може да доведе до сериозно намаляване на световните рибни богатства, сочи изследване на Програмата на ООН за опазване на околната среда.

Според учените парниковите газове вече предизвикват най-бързата промяна в състава на океанската вода през последните 65 милиона години – т.е. от времето на гигантския катаклизъм, довел до изчезването на динозаврите.

Най-застрашени днес са популациите на ракообразни и миди е, тъй като в кисела среда те все по-трудно ще могат изграждат своите базирани на варовика черупки.

Подкиселяването ще увреди и кораловите рифове, където се развъждат множество риби и други морски обитатели.

"Повишената киселинност на океаните е още едно предупреждение за здравето на планетата, свързано с неконтролираното нарастване на парниковите емисии" - каза Ахим Щайнер, изпълнителен директор на Програмата на ООН на представянето на своя книга по темата в Канкун.

Около 25% от изпускания в атмостверата въглероден двуокис, се поглъща от морската вода. Там той се преобразува във въглеродна киселина, която уврежда черупките на мидите и ракообразните.

Данните сочат, че след началото на Промишлената революция скалата от алкалност към киселинност (pH) е намаляла с 30%, т.е. водата е станала по-киселинна.

Водещи

Най-четени