Учени откриха планктон в северните части на Атлантическия океан 26.06 | 14:23

Предполага се че е мигрирал от Тихия заради затоплянето на водите

От Елена Коцева

Учени са открили планктон в северните части на Атлантическия океан след като според тях такова нещо не се е случвало най-малко от 800 хил. години.

Както предполагат специалистите – това е станало като следствие от глобалното затопляне и топенето на полярните ледове. Най-вероятно планктонът е достигнал в Атлантическия океан от Тихия и то през северозападния проход около северните брегове на Америка.

Независимо от това, че планктонът се явява храна за много животински видове, учените считат, че неговата поява в Атлантика може да доведе до големи промени в екосистемата на океана и да бъде с фатални последствия.

Така, както през 2010 г. край бреговете на Испания и Израел бяха забелязани сиви китове, които обичайно обитават Тихия океан. Такъв случай не е бил отбелязван в течение на поне 300 години, посочва БиБиСи.

Учените считат, че топенето на ледове в Северния ледовит океан е позволило на китовете да се доберат  до северните части на Атлантика и до Средиземно море.

Данните за появяването на планктон се дават в доклад от проекта CLAMER, в който участват 17 изследователски центъра от 10 европейски страни. Проектът обединява наблюденията на 300 групи от учени, работили в продължение на 13 години.

Подобна миграция се явява пример за това как променящите се климатични условия довеждат до изменение в поведението и популацията на биологичните видове, а също и на свой ред довеждат до промени в екосистемите, отбеляза Карло Хейп от Кралския институт по океанология в Холандия.
Според мнението на британския специалист Филип Рид за последен път такива мащабни изменение са се случили преди поне 2 млн. години.

Тогава появата на нови животни в Атлантическия океан довело до умирането на други в резултат от изостряне на борбата за оцеляване.

Измененията на температурите и химическия състав на водите в океаните могат да имат последствия и за риболовната индустрия, тъй като много видове риби могат да се преместят на север, в по-прохладни води.

Ние просто искаме да предоставим информация на тези хора, които взимат решенията. Ние не заявяваме – това е добро или лошо. Става въпрос за огромни изменения на живота в океаните и моретата, посочват учените от Холандския институт в доклада си.

Водещи

Най-четени