Проверяват 6 сигнала за съмнително строителство край Несебър 12.01 | 16:15

Междуведомствената комисия не е открила нарушения

От Диана Цветкова

Шест сигнала за съмнително строителство на територията на община Несебър са подадени до момента в междуведомствената комисия, която бе сформирана от областния управител на Бургас Константин Гребенаров.

Три от сигналите вече са проверени, без да бъдат установени нарушения, съобщиха от областна управа.

В единия от случаите се е оказало, че изобщо няма строителство и се е наложило част от комисията да отиде на място, за да се убеди, че никой не строи. Става въпрос за терени в землището на община Несебър.

Поради големия обществен интерес към кв. "Черно море" в града, за който е и един от сигналите, експертната група е категорична, че застроената към настоящия момент част не засяга защитени територии по смисъла на Закона.

Застроената земя се води горска територия, но е общинска, а не държавна собственост.

По сигнал за сграда, построена незаконно върху земя от държавния горски фонд, комисията констатира, че същата не попада в защитени територии и теренът не е включен в мрежата "НАТУРА 2000".

Процедурата по промяната на статута на земята не е приключила, като предстои да се изясни дали има пропуски при първоначалното учредяване правото на строеж през 2000 година, каза областният управител, цитиран от БТА.

Третият сигнал е за поземлен имот, за който вносителят изразява съмнение, че е горски фонд в защитена зона,  възстановен неправомерно на частно лице и застроен. Установено е, че имотът е горска територия, върната при реституцията със съдебно решение.

Няма данни за промяна на статута на земята, нито за извършено строителство на терена. Той също не попада в защитена територия.

Водещи

Най-четени