Фалстарт в първия ден от пускането на лифтовете на Витоша 01.08 | 09:45

Лифтовете от Драгалевци и Симеоново започнаха да работят от днес

От Кремена Бедерева

Лифтовете от Драгалевци и Симеоново започват работа от днес - 1 август. Касите са отворени отрано, но посетители още няма, предаде bTV в директна връзка от Витоша.

Причината - една от станциите на лифта на Драгалевци е блокирана след снощната буря и трябва да бъде отстранена повредата. Все пак, се очаква до работното време - 9 часа, лифтът да бъде пуснат.

Лифтовете се пускат едва сега, тъй като на "Витоша ски" не бе разрешено да прочисти просеките, за което са имали предписание от Държавния технически надзор. Още през лятото на 2011 г. от компанията изпратиха писмо до всички отговорни институции за задаващия се проблем, но не са получили отговор дълго време.

В крайна сметка просеките бяха почистени от храсти и друга дребна растителност. Горското стопанство бе натоварено с разчистването след среща между "Витоша ски" и столичния кмет Йорданка Фандъкова, на която фирмата склони да пусне лифтовете след 8-месечно прекъсване.

Под въпрос е обаче е новият зимен сезон на Витоша - по документи просто няма писти.

Но все пак, след 8-месечно спиране, двата лифта на Драгалевци и Симеоново тръгват от днес. Те ще работят уикендите и през почивните дни от 9 до 16 ч. Билетът за лифтовете на Витоша ще струва 8 лв. в едната посока и 10 лв. - отиване и връщане.

Проблемът с пускането на лифта на Драгалевци днес (1 август) пък е в едно изгоряло реле, обясни представителят на "Витоша ски" Радослав Пеев.  Въпреки че и двата лифта са доста стари, заключението на Държавната агенция за технически надзор е, че за момента са изправни, увери още представителят на "Витоша ски".

Пеев каза, че съоръженията са от 50-те години на миналия век и заради това "Витоша ски" настоява те да бъдат подменени. По думите му лифтовете не отговарят на стандарта на живот в България. "Витоша ски" има идея да бъдат сменени 9 лифта, като инвестицията ще бъде на стойност около 70 млн.евро.

Всички просеки, които пречат на лифтовете, са прочистени и софиянци могат да бъдат спокойни, увери Пеев.

"Поддръжката обаче е изключително сложна и скъпоструваща. Това значи, че въпреки пускането на Драгалевския и Симеоновския лифт, не е сигурно, че ски сезонът ще се състои. "Тези съоръжения се поддържат с много усилия и пари, защото са много стари. Това не отговаря на стандарта, в който живеем, належаща е тяхната подмяна, защото не се знае докога ще издържат. Те трябва да бъдат подменени", продължи Пеев. "Идеята на "Витоша ски" е лифтовете на Витоша да бъдат обновени и заменени с нови."

"Ние не сме концесионери на пистите, ние сме собственици на съоръжения, бихме могли да ги поддържаме и да се занимаваме с тях. Ние искаме, но нямаме правната възможност – реално Витоша няма устройствено планиране, по силата на Закон за горите само държавата може да управлява пистите", обясни от своя страна юристът на "Витоша ски" Петър Петров, който бе в студиото на телевизията заедно с Жана Петрова, директор на дирекция Природен парк "Витоша".

"Ние сме собственици на съоръженията и тях трябва да поддържаме", заяви още Петров. "Ние бихме могли да поддържаме писти, но не можем да ги извадим от държавния горски фонд". Това се оказва, че е неизгодно за дружеството, защото няма гаранции, че като инвестира в съоръженията, след това ще подпише договор за наем на пистите.

"Имаме защитена територия, оттам идват нещата, които създават проблеми, тъй като действат няколко закона", смята пък Петрова.

"Почистването на просеките е регламентирано в Закона за горите, но в случая няма никакъв проблем – косенето на тревата, почистването на пистите, въпросът е кой ще го прави това нещо. Собственикът е този, който трябва да извършва тези дейности. Тук идват проблемите – те ("Витоша ски", бел. ред.) са собственици на съоръжения, но не и на самата територия под тях", уточни още Жана Петрова.

Според нея те попадат в Параграф 22 – те са собственици на съоръженията, но за да ползват пистите, трябва да имат гаранция, че ще сключат наем, за да инвестират.

По думите й собственик на терена под съоръженията е и държавата, и общината или частна собственост. "Този, който ползва пистите, който ги е взел под наем, трябва да поддържа пистите", смята Петрова.

Управителят на сдружение "Витошки ски и сноуборд училища" Аспарух Мачирски пък смята, че "има законовата възможност и никой няма да попречи на "Витоша ски" да си категоризира пистата".

"През 2005 година е приета наредба за категоризиране към Закона за туризма. Там ясно пише, че собственикът на съоръжението трябва да категоризира земята под него”, обясни Мачирски. Така били направили и всички по-малки инвеститори. Той обвини "Витоша ски", че не са си "направили труда да обособят тези терени със скици проекти, да си ги подадат в горското, както сме направили всички малки инвеститори".

"Няма проблем със сезона, това е манипулация. Алеко е 12 месеца в годината туризъм и три месеца ски", смята Мачирски. Според адвоката на "Витоша ски" обаче дружеството не може да представи скици.

"Пистата е един строеж, тя има външна граница. Това става въз основа на планиране от компетентен проектант", твърди Петър Петров.

"Аз лично съм си подал за категоризация на пистите и има решение на нещата, а не както ги представя г-н Петров", обърна се Мачирски към Петър Петров. "Не бих могъл да използвам услугите на един бивш офицер", апострофира Петров. "Надявам се, че всички компетентни институции ще се включат да се разреши въпроса ще има ли ски условия през зимата на Витоша."

Водещи

Най-четени