"Кристалното" бъдеще на градовете 29.09 | 11:55

Siemens отвори най-голяма изложба, посветена на устойчивото градско развитие

От Георги Георгиев

Германската технологична корпорация Siemens откри първия си център за устойчиво градско развитие в Лондон, разположен в сърцето на Кристала (the Crystal).

Сградата с форма на кристал ще служи едновременно като конферентен център, място за дебати за градското развитие и център за технологии и иновации.

Новата архитектурна забележителност на Лондон ще събира заедно политически фигури, експерти по инфраструктура и широката общественост с цел разработване на концепции за бъдещето на градовете.

След етапа на строителство, продължил около година и половина, the Crystal се превръща в архитектурен акцент и една от най-зелените сгради в Лондон. Siemens инвестира около 35 милиона евро в проекта.

С площ от 2000 кв. м, изложбата представя съществуващи инфраструктурни решения, които правят живота в градовете устойчив и щадящ околната среда и същевременно подобряват качеството му.

В the Crystal експерти от Компетентния център за градовете участват в научно-изследователска дейност, насочена към технологии и иновации за градската инфраструктура на бъдещето.

С площ от над 6300 квадратни метра, the Crystal е образец за енергийна ефективност, твърдят неговите създатели. Съоръжението консумира 50% по-малко енергия и отделя 65% по-малко въглероден диоксид от подобни офис сгради. Възобновяемите енергийни източници осигуряват отоплението и охлаждането на сградата, фотоволтаична система генерира зелена електроенергия, а дъждовната вода се съхранява за ползване.

В класациите за енергийна ефективност на сгради BREEAM и LEED, the Crystal ще получи най-високи резултати, което го прави едно от най-зелените съоръжения в света.

Водещи

Най-четени