"Хъбъл" видя: кометата ISON ще живее 18.10 | 10:30

Космическата гостенка не се разпада, чакаме да засияе с целия си блясък

От Антония Михайлова

Нови снимки на кометата ISON, направени от космическия телескоп "Хъбъл", не потвърждават предположенията, че тази комета се намира на границата на разпад, съобщава официалният сайт на телескопа.

По-рано колумбийски астрономи заявиха, че кометата, на която е предречена рекордна яркост, скоро може да се разруши, без да доживее да стигне до най-близката до Слънцето точка от орбитата си.

Според тях за началото на разрушението на ядрото на кометата свидетелства спирането на нарастването на яркостта на кометата, което по-рано е наблюдавано при комети, които са се разпаднали, без да стигнат до своя перихелий.

Снимки от "Хъбъл", направени на 9 октомври, показват, че ядрото на кометата е съхранило своята цялост – няма многобройни фрагменти от ядрото, освен това самата кома (газовата обвивка около ядрото) изглежда симетрична и гладка, което също говори за запазване на ядрото.

Кометата C/2012 S1 (ISON) е открита през септември 2012 година, а в края на ноември тази година тя ще премине близо до Слънцето. Учените смятат, че в това време кометата може да достигне яркостта на пълна Луна и да стане най-ярката за столетието, припомня РИА Новости.

Най-четени