SpaceX научи ракетите си да летят накриво (ВИДЕО) 26.08 | 13:36

Елън Мъск представи поредния героизъм на Grasshopper, с която смята да смаже конкуренцията

От Антония Михайлова

Компанията SpaceX проведе поредните изпитания на перспективната многоцелева ракета Grasshopper ("Скакалец"). За първи път ракетата излита от стартовата площадка с наклон, а след това плавно се връща на мястото си на кацане.

SpaceX е провел изпитания на системата за управление на вертикалната устойчивост на Grasshopper в условията на имитация на пълноценен ракетен старт. На 250 метра височина двигателят Merlin-1D стабилизира ракетата вертикално, а след това с обратен наклон я връща на мястото на старта.

Целта на проекта Grasshopper е създаването на възвръщаеми ракети. Елън Мъск, създател на компанията SpaceX и неин ръководител, възнамерява да построи първата в света ракетна система, която да се връща на мястото на старта и да се приземява меко. Ако успее, той ще бъде в състояние да диктува световните цени за стартове на космически товари на орбита и реално да монополизира този пазар.

Ако Мъск се научи да връща ракетите, вместо да ги изгаря в горните слоеве на атмосферата или да ги погребва в океана, той ще може да предложи такива цени, които да са под себестойността на конкурентите, но да му позволят добре да припечелва от всеки старт. Освен това той ще може да предложи интензивен график на стартове, тъй като за разработката и тестването на всички системи на новите ракети отиват месеци.

Паралелно Мъск работи по намаляването на цената на използваното от ракетите му гориво и системи за охлаждане със същата цел – намаляване на цената на старта. В идеалния вариант Мъск смята, че цената, включваща горивото, за ракета като Falcon 9 (Grasshopper е нейният модернизиран вариант) може да се намали до 50 000 долара за старт, или 10,6 долара за килограм полезен товар при доставка на най-сложна орбита.

Това е фантастична себестойност и направо си е невероятна, но Мъск е сигурен, че е близо времето, в което ще предложи такава цена за изпращане на товари в Космоса.

Вижте как излита и се връща Grasshopper и преценете има ли шансове поредната невероятна идея на ексцентричния милиардер да стане реалност:

Водещи

Най-четени