"Скакалецът" на SpaceX скочи още по-нависоко 13.03 | 12:02

Ракетата за многократна употреба се издигна на рекордните 80 метра

От Георги Георгиев

Миналата седмица ракетата за многократна употреба Grasshopper (скакалец) на щатската аерокосмическа компания SpaceX направи най-високия си "скок" до момента.

На 7 март апаратът, мечта на поколения фенове на научната фантастика, се издигна вертикално на височина от 80.1 метра и след това се приземи успешно, прекарвайки във въздуха 34 секунди. Последното също е рекорден престой за "скакалеца", съобщава Space.com.

Крайната цел на проекта Grasshopper е да бъде създадена ракетна първа степен за многократна употреба за основната ракета на SpaceX – Falcon 9. Така, вместо да пада в океана след като се е отделила от останата част на рактетата, тя ще се приземява на твърда земя, за да бъде използвана повторно.

Видеото, на което е заснет успешният опит, бе разпространено от изпълнителния директор на SpaceX – милиардерът Елон Мъск, по време на фестивала South by Southwest в град Остин, щата Тексас. Клипът е озвучен с известната песен на Джони Кеш "Ring of Fire".

Това е четвъртото поредно изпитание на Grasshopper. Миналия септември ракетата се издигна за първи път във въздуха, достигайки скромната височина от 2,5 метра. Два месеца по-късно тя полетя на 5,4 метра, а през декември достигна до 40 метра. Последният опит на 80 метра височина е поредното доказателство за добрите качества на двигателя Merlin 1D, който един ден ще изпраща астронавти в околоземна орбита.

Водещи

Най-четени