Евтина система за изпращане на сателити в Космоса 16.07 | 12:08

LauncherOne е новият проект на Virgin Galactic, който ще намали многократно разходите по изпращането на сателити в орбита

От Георги Георгиев

В близко бъдеще изпращането на малки комерсиални сателити в околоземна орбита ще поевтинее многократно и ще стане достъпно за организации със сравнително скромни финансови възможности. Това прогнозира британският милиардер и ентусиаст в областта на овладяването на Космоса Ричард Брансън.

По време на авиошоу край Лондон Брансън представи проекта LauncherOne – разработка на притежаваната от него аерокосмическата компания Virgin Galactic, която ще позволи изпращането на товари до 500 паунда (около 227 кг) в Космоса на цена от 10 млн. долара.

Първите комерсиални полети на ракетата LauncherOne, чиято технология е базирана на системата за космически туризъм SpaceShipTwo, се очаква да се състоят през 2016 г.

По време на презентацията си Брансън обяви, че проектът е решение за демократизирането на научните изследвания, базирани на сателитни проучвания. "Това ще бъде нов инструмент от критично значение за световната изследователска общественост, който ще ни позволи да получаваме знания за родната си планета по-бързо и евтино", коментира още милиардерът.

LauncherOne се състои от двустепенна ракета, която ще бъде изстрелвана от борда на самолета WhiteKnightTwo по същия начин, по който излита и бъдещият туристически космически кораб SpaceShipTwo. За момента четири компании са се съгласили да използват LauncherOne за различни цели.

Изпращането на товари в Космоса от страна на частни компании днес е една от най-скоростно разрастващите се индустрии, в която един ден ще се въртят много пари. Наскоро тя отбеляза исторически момент – първото скачване на частен космически кораб с Международната космическа станция (МКС).

В края на май Dragon – създадената от SpaceX космическа капсула за многократна употреба, достави оборудване и продоволствия на борда на МКС и след това успешно се завърна на Земята. НАСА и SpaceX разчитат един ден капсулата да се превърне в един от инструментите за изпращането на астронавти в Космоса. След извеждането на совалките от експлоатация американската космическа агенция не разполага с пилотиран космически кораб и е принудена да разчита единствено на руския кораб "Союз" за достъп до борда на МКС.

Водещи

Най-четени