Кое е общото между ислямското изкуство и химията? 05.10 | 18:56

Откритието променя фундаментално начина, по който химиците гледат нa твърдата материя

От iNews.bg

Израелският учен Даниел Шечтман получи тазгодишната Нобелова награда за химия за откритите преди почти три десетилетия квазикристали. Това са кристали с уникална атомна подредба, която ги оприличава с ислямските орнаменти в традиционните арабски мозайки.

Откритието, направено в далечната вече 1982 г., променя фундаментално начина, по който химиците гледат на твърдата материя. Дотогава те били твърдо убедени, че подобна структура на материята не може да съществува в реалния свят.

Първоначално откритието не било прието от научната общност, а Шечтман бил дори изхвърлен от американския изследователски екип, в който работел. Впоследствие обаче различни видове квазикристали били създадени в лабораторни условия, а една шведска компания ги открила в един от най-издръжливите видове стомана, която в момента се използва за направата на бръснарски ножчета и тънки игли, използвани в очната хирургия.

През годините учените експериментирали с приложения на квазикристалите - в готварски тигани, за топлоизолация в двигателите, за генериране на електричество директно от топлина, както и при светодиодни устройства (LED). През 2009 г. квазикристалите били открити за първи път в природата в коритото на руска река.

За откритието си 70-годишният Шечтман ще получи 10 милиона шведски крони (1,5 млн. долара). Днес израелският учен е професор по материалознание и инженеринг в Държавния университет в Айова.

От химична гледна точка кристалите представляват структури от равномерно разположени повтарящи се атоми, образуващи кристални решетки. Тази подредба пряко влияе върху физичните свойства на дадения кристал. Квазикристалите от своя страна представляват материали, чиито атоми са подредени по начини, смятани за невъзможни в реалния свят.

Шечман открил първите квазикристали докато наблюдавал под електронен микроскоп сплав от алуминий и манган. В нея той забелязал модел на подреждане на атомите, който силно наподобява традиционните ислямски мозайки, срещани в арабския свят. Голямата разлика между тях и обикновените кристали била, че при квазикристалите моделът на подредба никога не се повтаря, поради което дотогава бил смятан от учените за невъзможен.

Повече за квазикристалите можете да прочетете тук.

Водещи

Най-четени