Модерна наука в центъра на София 08.05 | 15:18

За втори път в столицата се проведе форумът Ratio

От Гергана Златкова

При споменаването на думата "наука" в съзнанието на голяма част от хората изниква нещо сложно, неразбираемо и дори притеснително (за тези, които нямат достатъчно самочувствие, че са подготвени по определени въпроси).

Форумът за модерна наука Ratio обаче, промени тези представи из основи и доказа, че публиката у нас действително има интерес към подобни събития.

Второто издание на конференцията се проведе на 27 април в Младежки театър "Николай Бинев" и отново предизвика бурното одобрение на желаещите да се запознаят с научното мислене, поднесено по достъпен и интересен начин.

За разлика от първото издание на форума, този път темите, които лекторите представиха, бяха обърнати към по-абстрактни сфери на живота като измеренията на съзнанието, времето и връзката между тях.

В унисон с темата, интересна инсталация на човешкия мозък и различните посоки, в които може да се развива мисълта, посрещаше посетителите, избрали да обогатят знанията си в топлия съботен ден.

Тъй като форумът е обърнат изцяло към младите хора и целта му е да им покаже, че научните идеи могат да се обяснят и представят по по-лесно смилаем и разбираем начин, не беше никак чудно, че Младежкият театър беше изпълнен именно от любознателни и будни младежи, които нетърпеливо чакаха на сцената да се появи д-р. д-р Сюзън Блекмор, чиято лекция даде началото на Ratio 2013.

Очаквана с голям интерес британката говори разпалено за една от темите, които неминуемо вълнуват съвременния човек, особено поради "тоновете" информация по темата – какво представлява съзнанието и колко голяма е силата му.

Д-р. Блекмор застъпи тезата, че действително е възможно да се смята, че има връзка между позитивното мислене и реалността, тъй като от стандартните мозъчни процеси се пораждат субективни изживявания.

Връзка между подсъзнанието и съзнанието също има, стига човек да е достигнал до ниво, в което възприема света около себе си свободно и открито, с чувството, че всичко е възможно.

Последваха лекциите на проф. Д-р. Николай Спасов (интервю с него четете ТУК), който обърна внимание на корените на първите хора, от къде са минали и кога са навлезли в Европа.

Третата тема за деня беше представена от д-р. Адам Харт-Дейвис, който освен че заплени зрителите с многобройните си познания в най-различни области, обясни какви са различните вариации на времето през вековете, в различните цивилизации, общества, религии, зададе един въпрос, който малко хора са си задавали. А именно – ако пътуване във времето действително е възможно, то на къде бихте се запътили – към миналото или към бъдещето.

А в почивката показа на публиката как може да се свари яйце с помощта на кофа и малко вода.

Последната презентация се фокусира върху вампирите – донякъде нетипичен въпрос за научно събитие.

Въпреки това Дебора Хайд (интервю с нея четете ТУК), подходи към темата по интересен научен начин, а не просто като исторически разказ за зараждането на мита за безсмъртните кръвопийци.

Въпреки очевидното желание на публиката Ratio да продължи, кратка дискусия отбеляза края на форума.

За тези, които избраха да посветят съботния ден на малко наука обаче, процесът на придобиване на знания няма да приключи, защото както знаем, стига да иска, човек се учи цял живот и от всичко.

Водещи