Невероятно! Летящите коли вече са факт 19.01 | 13:21

Жул Верн и Сент-Екзюпери вдъхновиха изобретател да създаде аеромобила

От Филипа Тодева

Не веднъж инженерите са се вдъхновявали от филмите и са вземали идея за някое ново изобретение. Ако сте гледали филми като "Хари Потър", "5-тия елемент" или френската комедия "Такси" със сигурност сте запомнили яките летящи коли.

Човечеството вече може да се похвали с истински такива, само че не задвижвани от магия, а от авточасти и части от самолет.

Словашки автомобилен инженер и дизайнер се вдъхнови от Жул Верн и от Антоан дьо Сент-Екзюпери, за да създаде автомобил,който може да лети, съобщи БТА.

Возилото се нарича Аеромобил и неговият създател Стефан Клайн го замислил още през 90-те години на миналия век. Клайн, освен конструктор, е внук и син на пилоти на малки самолети.

Самият той също има свидетелство за правоуправление на самолет, което получил, преди да се научи дори да кара автомобил.

Новото му летящо возило Аеромобил е дълго шест метра, елегантно е, двуместно, издържано в сини и бели тонове, със сгъваеми криле. Може да се прибира в гараж или да се държи на място за паркиране. Неговият водач може да го зареди в която и да е бензиностанция. Когато автомобилът пристигне на съответното летище той разперва криле за няколко секунди и се превръща в самолет.

По време на полет возилото може да достигне максимална скорост от 200 километра в час. То може да лети 700 километра и да консумира по 15 литра гориво на час.

Проектът може да заинтересува големи страни като Русия, Китай и Австралия, където има обширни райони, лишени от инфраструктури.

Водещи