Пореден успешен „скок“ за Скакалеца 02.01 | 12:24

Ракетата за многократна употреба Grasshopper на SpaceX се издигна и приземи успешно от 40 метра

От Георги Георгиев

Американската частна аерокосмическа компания SpaceX извърши поредния успешен опит със своята нова ракета за многократна употреба Grasshopper (скакалец).

В публикувано в интернет видео от края на миналата година се вижда как прототипът на бъдещият кораб, който един ден ще изпраща хора в космоса, успешно се издига и приземява от височина 40 метра, без и за миг да наруши вертикалната си позиция.

Заснетите кадри несъмнено предизвикват сълзи на възторг при феновете на олдскул научната фантастика, в която хората кацат и излитат на чужди планети и помощта на вертикални колоси, задвижвани от ядрени двигатели.

Макар и да не работи с ядрено гориво, системата за задвижване е впечатляваща. В случая става въпрос за новият "магически" двигател Merlin 1 D, поставен в корпуса на ракета Falcon 9. Другата новост при Grasshopper, че в него са инсталирани и системи за следене на изправеното положение, векторен контрол върху двигателите и разбира се – крачета, върху които ракетата да каца и излита.

Предишният успешен скок на "Скакалеца" бе далеч по-скромен. Тогава ракетата се издигна едва на няколко метра от земята, преди да се приземи. Днес основаната от милиардера Елон Мъск SpaceX работи върху кораби за многократна употреба, които един ден да заменят излезлите от употреба совалки на НАСА.


Водещи

Най-четени