Усъвършенстват еластичните проводници 25.01 | 17:33

Нов метод ще доведе до създаването на гъвкава електроника от ново поколение

От Георги Георгиев

Изследователите от държавния университет в Северна Каролина са разработили нов метод за създаването на еластични проводници. Базираната на въглеродните нанотръби технология обещава да масовизира производството на еластични проводници и да доведе създаването на еластична електроника от ново поколение.

Бъдещите разтегливи електронни устройства ще бъдат едновременно по-устойчиви на физическо натоварване и ще са способни да приемат най-различни форми. Потенциалните им приложения включват устройства, които могат да бъдат пришивани към дрехите, медицински устройства за имплантиране в човешкото тяло и дори разтегливи сензори, които могат да бъдат поставяни върху безпилотни летателни апарати.

За да създаде подобна разтеглива електроника, екипът на проф. Йонг Жу е трябвало да да създаде метод за изработка на проводници, които да са еластични и да могат да пренасят електрически сигнали, независимо дали са разтегнати или не.

Един начин за направата на подобни проводящи материали е проводниците в тях да се наредят по специфичен модел един върху друг. Новият метод на проф. Жу включва нагъването на въглеродни нанотръби по специфичен начин и поставянето им върху еластичната равнина на субстрата.

При първото обтягане нанотръбите се разделяли и раздалечавали една от друга, като в същото време продължавали да провеждат електричество. Специфичният момент тук бил, че при отпускане въглеродните проводници те не възвръщали първоначалната си форма, а се нагъвали в необходимата вълнообразна форма.

Главната полза от този нов метод е свързана с производството на еластични проводници, които са значително по-ефективни от сегашните, тъй като въглеродните тръби в тях могат да бъдат поставяни преди субстратът да бъде разтегнат. Това прави метода съвместим със сега съществуващите производствени процеси.

Учените се спрели на въглеродните нанотръби, тъй като те са здрави, с висока електрическа проводимост и могат да се оформят по подходящ начин.

Водещи

Най-четени