Учен се готви да възкръсне след 150 години 24.06 | 10:07

Германски професор ще се замразява след смъртта си

От Антония Михайлова

75-годишният професор от Хамбург Клаус Самес се готви да възкръсне след 150 години. Ако, разбира се, му се получи.

Ученият планира да замрази себе си в надеждата, че специалистите на бъдещето ще могат да го съживят. Немецът твърди, че с главата му всичко е наред, съобщава Bild.

Процесът, на който планира да се подложи възрастният изследовател, се нарича криоконсервация. Тя се заключава в това да се замрази организъм, а след това да се възстановят биологичните му функции. Описанието на дадената процедура звучи повече от зловещо.

Първо юристите трябва да установят официално смъртта на мозъка му. После асистентите на професора ще имат само пет минути да преместят тялото му във вана с лед (за успех на операцията ще изисква 60 килограма). Ако помощниците на Самес закъснеят дори с минутка, грандиозният експеримент ще се провали – мозъчните клетки на учения ще започнат да се разрушават и връщането му към живота никога вече няма да бъде възможно.

В случай на успешно приключване на втория етап на криоконсервация тялото на учения ще бъде изпратено със специален хладилник в град Клинтън Тауншип, щата Мичиган, където се намира седалището на компанията Cryonic Institute.

С въпросната компания Клаус вече е подписал договор за възкресение. Служителите на фирмата ще източат кръвта от вените на професора и ще я заменят със специален физиологичен разтвор. Така клетките на учения ще бъдат замразени до минус 196 градуса и ще чакат, докато бъдещите учени се научат да ги размразяват и връщат към живот. Според Самес, за да бъде способно да извърши това, човечеството има нужда от век и половина.

"Давам си 100% сметка какво върша. Всичко с главата ми е наред", заявил професорът, който почти цял живот изучавал геронтология, а от 1995 година започнал активно да се интересува от въпросите на криониката. За да размразят Cryonic Institute тялото му след 150 години, Клаус Самес им е платил 21 000 евро. Транспортът на тялото на ентусиаста от Германия до САЩ ще му струва още 14 000 евро.

Водещи

Най-четени