Борисов: Няма криза в избора на конституционен съдия 12.12 | 13:33

Такава имало по време на Тройната коалиция

От Елена Кирилова

Криза при избора на конституционен съдия няма, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Според него по-притеснителното е, че по време на президента Георги Първанов неговите бивши съветници са били избирани без никаква дискусия за постовете председател на Върховния касационен съд и главен прокурор.

Криза в Конституционния съд е имало по време на Тройната коалиция, смята министър-председателят.

"Сега ме радва, че има демокрация и за пръв път се вглеждаме във всеки кандидат", заяви Борисов.

Той подчерта, че ГЕРБ би подкрепил нова кандидатура, независимо дали кандидатът е издигнат от СДС. Освен това управляващата партия е готова да направи своя номинация.

Във връзка със скандала с Галя Гугушева председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров кандидатът за конституционен съдия е нарушил Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

По време на днешните изслушвания адвокат Ванев, който е подал сигнала срещу Гугушева, не се явил, въпреки че му е изпратена покана по имейл, заяви Тодоров.

Нарушението на Галя Гугушева според него е, че не е попълнила правилно декларациите, така че да съответстват на изискванията в закона.

Във връзка с големите парични потоци, синът на оттеглилия се кандидат за конституционен съдия е дал обяснение. 

Край на казуса ще бъде сложен още в понеделник (17 декември), поясни Ясен Тодоров. Тогава комисията ще вземе решение дали да бъде образувано дисциплинарно производство за конфликт на интереси. 

Водещи

Най-четени