Дядо Коледа, през 2014 г. те моля да ни донесеш... 20.12 | 14:52

Ще успеем ли да преоткрием българската кулинарна идентичност?

От Милена Димитрова

Преминаването от една година в друга винаги е свързано с някаква приятна размечтаност. Именно това е отрязъкът в бързоскоростните 12 месеца, в който най-усилено си въобразяваме, че, пожелаем ли си нещо от Дядо Коледа, то ще го получим!

През останалото време си пожелаваме други неща от други хора (понякога реални, понякога не съвсем - и хората, и желанията). Дали ги получаваме обаче, зависи от много и разнопосочни фактори. И най-вече от нас самите.

Та, вдъхновена от писмото на Кирил Русев от FitWell.bg, който също с надежда се обърна към милия белобрад старец, реших, че не е никак лоша идея да помисля върху градивните желания, свързани с храната на трапезата, които всеки здравомислещ човек трябва да си пожелава постоянно. И да търси начин ситуацията да се обърне в негова полза.

Списъкът на желанията ми (ни) със сигурност няма да е нито идеален, нито достатъчно изчерпателен, но пък е добро начало.

Дядо Коледа, през 2014 година те моля да ни донесеш...

Стабилни цени на всички хранителни продукти, които да не се променят във възходяща посока при наближаването на големите празници. Това желание сигурно е свързано със стабилизирането на цялостната икономика в страната. Така че, ако я срещнеш Икономиката, молим те да я оздравееш! Доста болнава излезе тази Икономика...

Верни на потребителите си производители, които по никакъв начин не се опитват да ни послъгват. Дали с неправомерни описания върху опаковките, дали със срокове на годност, или пък с идеята, че всякакво схеми са позволени в името на печалбата!

Хубав български чесън. Откак на пазара взеха да се появяват едни такива гигантични китайски глави, взехме да оценяваме родния повече отвсякога. Моля те най-искрено да има български чесън на всички щандове и пазари през 2014 година!

Безупречна хигиена в ресторантите – и тези от тип "гурме", и тези за бързо хранене, както и безупречен персонал. Не искам да изпитвам страшни съмнения по отношение на гозбата си, когато си потърся правата в дадена ситуация. Знаеш какво имам предвид, нали, Дядо Коледа? Без съмнителни и нежелателни обекти (не дай си Боже субекти) в чиниите, без намръщени физиономии... 

Възраждане на земеделието, покрай него – и на животновъдството. Много е замряло нашето земеделие, дори статията за него в Уикипедия никаква я няма...

Преоткриване на българската кулинарна идентичност. Убедена съм, че има много хора, особено от последните поколения, които идея си нямат какво е пестил, но пък без проблем си поръчват антипасти и тапас.

Много други желания имам, Дядо Коледа, но и с тези да се захванеш, ще съм напълно щастлива. Хайде, на добър час! Знам, че ще ти е тежичка торбата с всички тези подаръци, но пък на много хора ще върнеш усмивките върху лицата!

*Коментарът е на Милена Димитрова, kulinar.bg.

Водещи

Най-четени