34 филма ще се състезават на фестивала "Златна роза" 11.10 | 11:00

Ето кои ленти ще се конкурират на българския кинофестивал

От Беатрис Николoва

За наградите на 32-рия Фестивал на българското игрално кино "Златна роза" ще се състезават 34 филма - 15 пълнометражни и 19 късометражни. Най-значителното събитие за българското кино в навечерието на неговата 100-годишнина започва днес (11.10) и ще продължи до 17 октомври във Фестивалния и конгресен център – Варна (ФКЦ), съобщават организаторите от Националния филмов център (НФЦ).

Откриването е с "Автостоп" от 1971 г. с Цветана Манева - по повод на 70-ата годишнина на именитата актриса. Режисьор е Никола Петков, сценарият е на Иван Радоев. Участват и Николай Узунов, Виолета Павлова, Константин Коцев. Осем класически произведения на българското кино са в юбилейната програма по случай годишнини на именити кинотворци - сценаристите Христо Ганев, Александър Томов, режисьора Иван Терзиев, любимите актриси на няколко поколения Цветана Манева и Татяна Лолова, операторите Виктор Чичов, Красимир Костов, художниците Георги Тодоров - Жози, Анастас Янакиев. Програмата "In memoriam” е посветена на големите творчески тандеми Валери Петров и Рангел Вълчанов, Свобода Бъчварова и Иванка Гръбчева.

Между премиерните заглавия на "Златна роза" са "Буферна зона" на Георги Дюлгеров, "Омбре" на Захари Паунов, "Прелюбодеяние" на Явор Веселинов, "Потъването на Созопол" на Костадин Бонев, "Досието "Петров" на Георги Балабанов по сценарий на Жан-Клод Кариер. Няколко филма в програмата - "Отчуждение" на Милко Лазаров, "Виктория" на Майя Виткова, "Урок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, "Съдилището" на Стефан Командарев, вече спечелиха международно признание на най-реномираните фестивали - Венеция, Варшава, "Сънданс", Ротердам, Кан, София, Карлови вари, Торонто и други, припомнят от БТА.

 Ще участват и филми, които вече имат зрителски успех в кината - "Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха" на Станислав Дончев, "Живи легенди" на Ники Илиев, "Вила "Роза" на Мартин Макариев, "Още една мечта" на Николай Мутафчиев, както и премиерните заглавия през тази есен - "Виктория" на Майя Виткова, "Отрова за мишки" на Константин Буров, "Българска рапсодия" на Иван Ничев - родното предложение за номинациите за "Оскар" за чуждоезичен филм.

 

Фестивалът се включва в благотворителна кауза на фондацията "Карин дом" - Варна. Средствата от продажбата на плакатите и каталога ще бъдат дарени за изграждане на сензорна градина - идеално място за деца със специални нужди, където се стимулират усещанията. Това помага на децата да възприемат и да общуват по-лесно с околната среда и да развиват житейските си умения, според специалистите.

Водещи