Величието и трагедията в лицето на цар Самуил 1000 години по-късно 06.10 | 07:45

Отбелязваме годишнина от смъртта на владетеля

От Цанка Донкова

Кулминацията на националната кампания за отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил ще бъде днес, информират от правителствената пресслужба.

В историята на България управлението на цар Самуил е останало най вече с преждевременната му смърт при вида на 14 или 15 хиляди български войници, които са ослепени и на всеки 100 е оставен един с едно здраво око, за да води другите по пътя към дома, след битката при Беласица през 1014 година.

Но не всичко в живота на цар Самуил има трагична нотка. Първоначално той е управлявал България съвместно с тримата си братя, но след тяхната смърт застава сам на чело на държавата. Управлението на цар Самуил започва през 997 г. и в продължение на десетилетия той успява да удържи атаките на византийския император Василий II и дори му нанася сериозни поражения. Непрестанните борби за надмощие с Византия продължават през цялото му царуване.

Цар Самуил умира на 6 октомври 1014 г., вероятно от сърдечен удар, който получава при вида на войниците си, ослепени след битката при Беласица.

След преждевременната смърт на царя, България не успява да издържи дълго на военния натиск на византийците. Четири години по-късно идва и краят на Първото българско царство.

По случай честването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил София ще бъде домакин на основните събития в Националната програма за отбелязване на събитието.

В Големия салон на БАН ще се проведе тридневна Международна научна конференция на тема "Европейският югоизток през втората половина на Х - началото на ХI век. История и култура", организирана от Българската академия на науките.

Участие във форума, който е от най-мащабните събития за историческата наука у нас през последните години, се очаква да вземат 65 учени от България и чужбина. Сред чуждестранните участници са изтъкнати византинисти и медиевисти от Европа и САЩ.

Посветена е и изложбата в БАН "Църквата в Самуилова България - корени и наследство".

От 17:30 часа до църквата "Света София" в столицата, в присъствието на министър-председателя Георги Близнашки и на президента Росен Плевнелиев, ще бъде осветено мястото и положен основният камък на бъдещия монумент на цар Самуил, който се предвижда да бъде издигнат през ноември в София по повод 1000 години от смъртта владетеля.

Министър-председателят ще присъства на заупокойна молитва в храм-паметника "Свети Александър Невски" в памет на великия българския цар. Светейшият Български патриарх ще отправи молитва за упокоение душата на приснопаметния български средновековен владетел по време на Заупокойната служба в памет на цар Самуил, която е насрочена за 18:15 часа.

Водещи

Най-четени