Започва Седмица на българското военно документално кино 02.05 | 10:06

Открива се днес с премиерата на филма „5-та рота”

От Олга Андреева

Честванията по повод 6 май – Ден на храбростта и празник на българската армия ще започнат още днес, 2 май, със Седмица на българското военно документално кино.

Тя ще се проведе едновременно в 30 военни клуба в цялата страна, между които: Пловдив, Стара Загора, Сливен, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Смолян, Кюстендил, Кърджали, Момчилград, Созопол, Карлово, Казанлък и др.

Любителите на българското документално кино ще имат възможност да видят уникални кадри, запечатали участието на българските военнослужещи в мисии зад граница, както и филми за национални и международни учения, съобщават от Министерството на отбраната.

Програмата включва над 20 съвременни документални филма, заснети през последните години, между които "Щрихи от Афганистан" – филм за мисията на ротата за охрана на летище Кабул, българските военни полицаи, военните лекари и военнослужещите от тимовете за връзка и обучение, "Изкуството на войната" – посветен на 120-та годишнина на българското военно разузнаване, "Достойна за удивление" – разказ за Тутраканската епопея, и др.

Кинолентите са съхранили важни моменти от развитието на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили.

Седмицата на българското военно документално кино ще бъде открита в 14.00 ч. днес в Централния военен клуб в София от министър Аню Ангелов. Началото ще постави филмът "5-та рота” на Григори Недялков, Чавдар Кръстев и Мария Ханджиева.

Той е произведен през 2012 г. и е документален разказ за мисията на българския военен контингент за охрана на летище Кабул. Преди прожекцията зрителите ще могат да се срещнат със създателите на филма и с участници в него.

Филмите ще бъдат прожектирани от 14.00 ч. до 16.00 ч. и от 17.00 ч. до 19.00 ч. Всеки ден от 19.00 ч. ще бъдат прожектирани филми с историческа тематика. Входът е свободен.

Освен това посетителите в Централния военен клуб ще могат да разгледат снимки от учения на българската армия, проведени през 2011 г., както и умалени модели на съвременна българска военна техника и на машини от различни държави и периоди, включително от Втората световна война.

Водещи

Най-четени