Играят „Крал Лир“ в Пловдив, гледаме го онлайн в София 25.03 | 11:15

Излъчват интерактивно постановката в театър „София“, докато се играе в Пловдивския театър

От Гергана Златкова

"Крал Лир" от Шекспир на младия режисьор Стайко Мурджев - с две номинации за "Икар-2013", "ще се играе" едновременно в София и в Пловдив тази вечер. 

Представлението е в Пловдивския театър, копродуцент с компанията "Артишок", а столичната публика ще го гледа онлайн в театър "София" - домакин на Софийския театрален салон – за представяне на спектаклите, номинирани за наградите "Икар" на Съюза на артистите в България, съобщават организаторите.

Номинациите на "Крал Лир" са за поддържаща мъжка роля – за Едмънд на Дамян Тенев, и за майсторско техническо осъществяване на спектакъл.

Интерактивното събитие се случва за първи път у нас, отбелязват от екипа.

Преди представлението във фоайето на театър "София" ще бъде открита фотоизложбата "Крал Лир" на  Георги Вачев с портретни снимки от репетициите на спектакъла, на който участва и актьорът-фотограф.

Стоян Алексиев е в ролята на крал Лир. Сред актьорите са и Явор Бахаров, Христо Пъдев, Анастасия Лютова, Троян Гогов, Стефан Попов, Ивайло Христов, Петър Тосков, Тодор Генов.

Стайко Мурджев поставя един от най-сложните текстове на Шекспир като зловеща, но и мъдра история за смисъла и безсмислието на властта, за отмъщението и победата в мащабен, визуално завладяващ театрален проект, трагедия на разпадащия се свят, където единствено законите на властта имат значение, действията донасят гибел, а манипулациите, интригите и двуличието владеят в мрачния средновековен дворец, коментират  експерти.

Инициаторите на излъчването на живо по интернет имат амбицията "различният театър", изключително популярен на лондонска сцена, да се превърне в практика и у нас.

Водещи

Най-четени