Какъв е пътят към решаване на бежанския въпрос 02.11 | 10:19

Зигмунт Бауман представя „Бежанци пред дверите на Европа“

От iNews.bg

Най-големият съвременен социолог Зигмунт Бауман представя книгата "Бежанци пред дверите на Европа", посветена на бежанския въпрос. Четивото дори сочи кой е единственият път за решаване на проблемите – мирно и изгодно за всички съжителство, основано на взаимното опознаване и диалог.

Темата безспорно е много актуална, предвид мигрантската вълна която заля Стария континент през последните години. Бежанци от войни и деспотични режими или от мизерно и безперспективно съществуване са чукали на чужди врати още от самото начало на съвременната епоха. За хората зад тези врати винаги са били – и продължават да бъдат, пришълци.

Непознатата култура обикновено пораждат страх. Днес обаче сме свидетели на истинска "морална паника"; страх, че някакво непознато бедствие застрашава нашето общество. Тези номади – не по собствена воля, а по прищявка на безжалостна съдба, ни припомнят колко уязвимо е собственото ни социално положение и колко несигурно е благополучието ни. Но ние сме част от едно човечество, споделяме една планета и "миграционната криза" е нашата обща съдба, предупреждава Зигмунт Бауман, който сам е познал ужасите на войната и травмата на изгнаничеството.

1799117ЗА АВТОРА

Зигмунт Бауман е полски социолог, философ и есеист, роден 19 ноември 1925 в Познан, Полша. По време на германската инвазия през 1939 г. семейството му бяга в Съветския съюз. През 1968 г. Бауман е изключен от Комунистическата партия с още хиляди евреи и е принуден да напусне страната. Той се установява в Обединеното кралство и започва да преподава в Университета в Лийдс, където живее и работи до ден-днешен.

Професор е по социология в Университета на Лийдс (от 1990 г. почетен професор). Преподавал е в университетите в Тел Авив и Хайфа, доктор хонорис кауза на Софийския университет (2002), Карловия университет в Прага и Университета "Карл Велики" в Ковно.

В края на 90-те години Зигмунт Бауман развива теорията си за втечнената модерност. Това е нашата съвременност, в която всички споразумения и договорености са временни, мимолетни и валидни само до второ нареждане. Бауман е проницателен изследовател на тоталитарните общества и проблемите на свободата, един от големите мислители на нашето време.

 

Водещи

Най-четени