Критикуват индийското правителство, че не защитава Салман Рушди 25.01 | 20:04

Самият писател обвини управляващите, че не се противопоставят на посегателства над свободата на словото

От Елена Кирилова

Индийска медия разкритикува местното правителство за това, че не е гарантирало сигурността на писателя Салман Рушди след заплахите за убийство, които той получи наскоро и които възпрепятстваха появата му на Индийския литературен фестивал, съобщава BBC.

След сериозните заплахи от страна на мюсюлмански групировки, които заявиха, че може да провалят фестивала, бе взето решението видео връзката с писателя да бъде прекъсната.

Самият Рушди обвини политиците за това, че не се противопоставят на подобни групи и по този начин не защитават свободата на словото.

Видео връзката бе организирана във вторник, след като писателят съобщи, че няма да присъства на литературното събитие в Джайпур, защото е научил, че планират убийството му.

Основната причина за подобни заплахи се крият в книгата на Рушди "Сатанински строфи", която бе определена за богохулство.

Произведението бе забранено в Индия още през 1988 г., а като основна причина за това бе посочено, че "съдържанието й наранява чувствата на мюсюлманите".

Водещи

Най-четени